KOTA BHARU: Jabatan Psikiatri Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di sini menerima lebih 2,000 kes baharu melibatkan pesakit mental yang hadir untuk menerima rawatan setiap tahun.

Ketua Jabatan Psikiatri HRPZ II, Dr. Fariza Yahya berkata, jabatan tersebut menerima pesakit paling muda berusia 13 tahun yang mempunyai masalah mental.

Menurutnya, kebanyakan remaja yang mempunyai masalah mental berpunca daripada keadaan persekitaran termasuk keluarga yang berpecah-belah, ibu bapa yang merupakan penagih dadah dan pelbagai faktor lain.

“Masalah ini berlaku apabila mereka berada dalam keadaan memendam perasaan, kurang perhatian dan kasih sayang.

“Selain itu, individu dalam kalangan masyarakat kita juga lebih percaya kepada perubatan tradisional atau bomoh sehingga menyebabkan masih ramai pesakit mental tidak menerima rawatan awal di hospital,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Pusat Kesihatan Mental Masyarakat (Mentari) Ketereh, di sini hari ini.

Dr. Fariza memberitahu, rawatan awal amat penting kepada pesakit mental kerana ia mampu memulihkan penyakit itu 100 peratus berbanding mereka yang lambat dirawat.

Katanya, pesakit tidak akan pulih sepenuhnya dan hanya sembuh sekitar 70 hingga 80 peratus sahaja sekiranya pesakit lewat menerima rawatan.

“Kebanyakan pesakit mental mendapatkan rawatan selepas dua tahun kerana mereka lebih percaya kepada rawatan tradisional atau bomoh terlebih dahulu.

“Apabila mereka mengambil masa yang lama untuk mendapatkan rawatan dan dibiarkan berterusan, ia akan menyebabkan berlakunya kemerosotan daripada segi semua fungsi termasuk pemikiran, cara selain perwatakan pesakit,” ujarnya.

Dr. Fariza berkata, sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan supaya membawa ahli keluarga yang mempunyai simptom penyakit mental ke hospital untuk rawatan awal.-UTUSAN

 

The post 2,000 setahun pesakit mental terima jalani rawatan di HRPZ II appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *