KUALA NERUS: Seramai 25 pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menerima dermasiswa berjumlah RM150,000 daripada Malaysia Banking Bhd. (Maybank) di sini, hari ini.

Dermasiswa Maybank itu bertujuan menyantuni pelajar asnaf fakir, asnaf miskin, anak yatim piatu, keluarga B40 dan keluarga bermasalah yang tidak mampu menanggung kos pengajian dan sara hidup terutama di UniSZA.

Naib Canselor UniSZA, Prof. Dr. Fadzli Adam berkata, pihak berbesar hati dengan sumbangan tersebut iaitu RM6,000 seorang yang merangkumi bantuan yuran pengajian, yuran kolej kediaman dan sara hidup selama dua semester.

“Pelajar yang menerima dermasiswa ini akan dipantau oleh pihak UniSZA, dengan menyediakan program pembangunan akademik dan sahsiah supaya graduan yang dilahirkan seimbang dan holistik.

“UniSZA juga adalah universiti pertama yang menerima bantuan dermasiswa dari Maybank,” katanya ketika ditemui pada Majlis Penyerahan Dermasiswa [email protected] di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah Maybank Pantai Timur, Ahmad Farid Qoureshmi Md. Daud.

Sementara itu, seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda (ISM) Perhubungan Antarabangsa UniSZA, Amir Farhan Nordin, 22, berkata, sumbangan itu besar nilai buat dirinya dalam meneruskan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda di UniSZA.

“Saya sangat bersyukur dan gembira atas sumbangan Maybank dan terima kasih juga pada UniSZA kerana memilih saya sebagai salah seorang penerima dermasiswa ini,” katanya. 

Seorang lagi pelajar ISM Bahasa Inggeris Komunikasi, Nur Irdina Nakifla, 21, turut berterima kasih atas sumbangan yang diberikan dan menyifatkan ia benar-benar membantu golongan sepertinya dalam menampung keperluan dan menyara hidup di kampus.

“Saya daripada keluarga yang susah, ayah saya hanyalah seorang nelayan, jadi dengan dermasiswa ini dapat saya guna sebaiknya bagi kegunaan sepanjang pengajian di UniSZA,” katanya. – UTUSAN

The post 25 pelajar UniSZA terima dermasiswa Maybank appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *