KOTA KINABALU: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) Sabah dipercayai tidak sepakat untuk bekerjasama dengan Parti Warisan (Warisan) untuk membentuk kerajaaan negeri baharu.

Utusan Malaysia difahamkan, 11 daripada 17 ADUN BN Sabah masih kekal menyokong Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Pertemuan tujuh ADUN BN bersama Hajiji semalam menguatkan lagi dakwaan bahawa tidak semua ADUN BN sepakat untuk menarik sokongan daripada kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bagi membentuk kerajaan baharu bersama Warisan.

Tanpa sokongan 11 ADUN tersebut, gabungan BN dan Warisan tidak mampu membentuk kerajaan kerana tidak memperoleh jumlah kerusi mencukupi.

Untuk membentuk kerajaan, BN dan Warisan yang dikatakan ingin bergabung perlu memiliki sekurang-kurangnya 40 daripada 79 kerusi DUN Sabah termasuk enam ADUN Dilantik.

Dalam pertemuan di kediaman Ketua Menteri semalam, Timbalan Pengerusi BN Sabah, Datuk Yakub Khan mengetuai enam lagi ADUN BN yang lain bagi menzahirkan sokongan terhadap Hajiji.

Enam ADUN BN yang lain ialah Datuk Andi Muhamad Suryady Bandy (Tanjung Batu), Datuk Mohd Hamsan Ag Supain (Sungai Sibuga), Datuk James Ratib (Sugut), Datuk Harun Durabi (Bengkoka), Datuk Dr. Yusof Yacob (Sindumin) dan Datuk Raimie Unggi (ADUN Dilantik). – UTUSAN

The post ADUN BN Sabah tidak sepakat, cubaan bentuk kerajaan baharu tak menjadi appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *