SEREMBAN: Sebarang cadangan bagi penyertaan bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin ke dalam PH perlulah dibincangkan di peringkat kepemimpinan Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH). 

Bagaimanapun, Naib Presiden PKR, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, sebarang keputusan mengenai perkara itu perlulah mengambil kira situasi di mana UMNO dan Barisan Nasional (BN) itu sendiri mempunyai kerjasama dan persefahaman yang baik dengan PH dalam pembentukan kerajaan perpaduan ketika ini.

“Mungkin ada perbincangan secara tidak formal, tetapi jika secara formal ia mesti diputuskan di peringkat kepemimpinan presiden PH, itu sahaja, jika ia diputuskan, saya rasa itu tidak jadi masalah.

“Perlu juga dilihat dalam kerajaan perpaduan ini, telah ada persefahaman dan kerjasama yang baik, apabila satu di ambil tindakan, adakah perkara itu baik untuk parti yang lain menerima, kerana (mereka) sahabat dalam sebuah kerajaan, itu amat penting juga dinilai.

“Saya tidak mahu komen panjang, di peringkat ini, ia perlu diputuskan, mungkin diterima, pihak sana (UMNO) okay, boleh terima, itu mungkin kita boleh diterima, kalau pihak sana terasa dan terguris,ia  boleh datangkan masalah, saya rasa perkara itu, biarlah diputuskan oleh Majlis Presiden,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Kad Anak Peringkat Negeri Sembilan di Senawang di sini hari ini.

Kelmarin UMNO membuat keputusan memecat keahlian Khairy dan bekas Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Tan Sri Noh Omar berikutan pelanggaran disiplin sewaktu Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu.

Kemudiannya, Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, penyertaan Khairy sebagai ahli PKR perlu dibincangkan dalam kepemimpinan parti dan beliau tidak boleh keseorangan membuat keputusan itu dan tanpa perlu dilakukan secara kolektif oleh semua pemimpin PKR.

Katanya lagi, desas-desus berita kemasukan Khairy ke PKR masih bersifat spekulasi dan hanyalah pramatang.

Sementara itu, Aminuddin yang juga Pengerusi PH Negeri Sembilan ketika ditanya sama ada isu yang dihadapi oleh UMNO ketika ini memberi kesan dalam persiapan untuk menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) kelak, beliau berpandangan kepemimpinan UMNO diyakini mampu membuat penjelasan sebaiknya kepada penyokong mereka di peringkat akar umbi.

“Bagi saya itu ‘rumah tangga’ mereka, saya rasa pimpinan mereka mampu atasi dan memberikan sebab mengapa mereka ambil keputusan itu. Ada masa lagi untuk mereka jelaskan kepada ahli-ahli, pimpinan UMNO saya yakin akan turun padang dan jelaskan.

“Di peringkat PH di negeri ini, saya minta semua pimpinan untuk kuatkan parti untuk hadapi PRN yang semakin hampir, tugas kami adalah untuk kukuhkan parti manakala tugas mereka (UMNO) untuk jelaskan,” katanya lagi.-UTUSAN.

 

The post Ambil kira hubungan dengan UMNO sebelum terima Khairy sertai PKR appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *