KOTA BHARU: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memperketat kawalan bagi membendung aktiviti penyeludupan di sempadan Malaysia-Thailand di negeri ini sepanjang musim tengkujuh.

Panglima Briged Kelapan Infantri Malaysia, Brigedier Jeneral Datuk Abu Hasan Assha’ari [email protected] berkata, setakat ini seramai hampir 1,000 pegawai dan anggota termasuk dari Batalion Kedua Rejimen Sempadan (2RS) dan Pasukan Gerakan Am (PGA) kekal bertugas mengawal sempadan Malaysia-Thailand.

“Meskipun sudah berlaku banjir di beberapa kawasan, pegawai dan anggota tentera sentiasa menjalankan tugas dan tanggungjawab. Pengawasan di sempadan ketika ini berjalan lancar.

“Tidak boleh dinafikan bahawa kegiatan penyeludupan tetap berlaku pada musim tengkujuh. Mungkin penyeludup menyangka tiada penugasan kawalan sempadan dijalankan ketika ini,” katanya ketika ditemui pemberita selepas meninjau pusat pengundian awal di Kem Desa Pahlawan, Kok Lanas di sini hari ini.

Abu Hasan Assha’ari memberitahu, penugasan kawalan sempadan sentiasa dilakukan terutamanya pada musim tengkujuh kerana jumlah pegawai, anggota dan aset mencukupi untuk sebarang tugasan ketika ini.

Dalam perkembangan lain, Abu Hasan Abu Hasan Assha’ari berkata, pengundian awal melibatkan pegawai dan anggota ATM di negeri ini sudah hampir 98 peratus sehingga pukul 4 petang tadi.

Katanya, pengundian awal itu melibatkan empat pos iaitu Kem Desa Pahlawan di sini, Kem Pengkalan Chepa (Kota Bharu) Batu 11 (Tanah Merah) dan Batu Melintang (Jeli).

“Jumlah pengundi awal melibatkan tentera darat adalah seramai 4,200 orang di negeri ini,” jelasnya. – UTUSAN

The post ATM perketat kawalan sempadan pada musim tengkujuh appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *