KUALA LUMPUR: Seorang bapa yang sebelum ini didakwa membunuh anaknya sebelum menanam mayat mangsa di tepi Jalan Bellamy di sini, dijatuhi hukuman penjara enam tahun oleh Mahkamah Sesyen hari ini kerana menyimbah air  menggelegak ke tubuh seorang lagi anak perempuannya.

Mohd. Yasin Halik, 40, mengakui fakta kes bahawa mangsa disimbah air panas menggelegak kerana mereka mengganggunya dengan bunyi bising ketika tidur.

Hakim Norina Zainol Abidin turut memerintahkan tukang kasut itu berkelakuan baik dengan bon jaminan tanpa cagaran selama tiga tahun serta melakukan kerja-kerja khidmat masyarakat untuk tempoh 180 jam selama enam bulan bermula hari ini.

Menurut pertuduhan, Mohd. Yasin sebagai bapa kandung kepada kanak-kanak berusia enam tahun itu, didakwa menyimbah air panas menggelegak dari dalam pemanas air ke tubuh mangsa hingga menyebabkan bahagian atas bahu kiri dan kanan serta kedua-dua belah lututnya melecur.

Tertuduh disabitkan melakukan perbuatan itu kira-kira pukul 12 tengah hari, 1 Disember 2022 di sebuah bilik sewa di Jalan Pudu di sini.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum 20 tahun atau kedua-duanya.

Pada prosiding itu, Mohd. Yasin menggeleng-gelengkan kepala selepas melihat gambar-gambar berkaitan kejadian itu termasuk kecederaan mangsa yang ditunjukkan oleh jurubahasa mahkamah.

Kedua-dua kanak-kanak tersebut merupakan anak kandungnya hasil hubungan luar nikah dengan teman wanitanya yang merupakan seorang warganegara Indonesia.

Menurut fakta kes yang dibacakan kepadanya, pasangan tertuduh bernama Suma pulang ke bilik sewa kira-kira pukul 7 malam hari yang sama selepas bertugas dan melihat kedua-dua anak perempuan dalam keadaan bogel dan terdapat kesan lecur pada badan mereka.

Wanita itu yang bekerja sebagai tukang masak sebuah restoran bertanya mengenai kesan lecur itu dan dijawab mereka:  “Bapa siram air panas sebab kakak dengan adik bising”.

Tindakan isterinya yang juga pengadu kes untuk membawa kedua-duanya ke hospital dihalang oleh tertuduh.

Tertuduh dalam rayuannya memohon hukuman diringankan kerana ingin bertemu ibu bapanya yang berada di Sabah.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Noorhani Muhmmed Ayub memohon hukuman berat atas alasan kecederaan yang dialami oleh mangsa bukan ringan.

Menurut Noorhani, bapa kandungnya menyimbah badan mangsa menggunakan air panas menggelegak tanpa belas kasihan.

“Tertuduh juga tidak membenarkan mangsa diberi rawatan awal dan kanak-kanak itu hanya menerima rawatan selepas sembilan hari,” ujarnya.

Suma membuat laporan polis pada 9 Disember 2022 selepas kakak mangsa meninggal dunia.

Pada 21 Disember 2020, Mohd. Yasin didakwa di Mahkamah Majistret atas pertuduhan membunuh kakak mangsa yang berusia sembilan tahun pada 9 Disember di bilik sewa itu.  Sebutan kes ditetapkan pada 21 Februari ini.

Laporan akhbar menyebut, hasil siasatan awal mendapati suspek mengaku menanam mayat anaknya di tepi jalan Taman Dusun Bandar, Jalan Bellamy di sini. 

Di mahkamah yang sama, Mohd. Yasin turut didakwa mencederakan teman wanitanya Suma, 41, dengan menyimbah wanita itu dengan air panas ketika sedang tidur menyebabkan kecederaan pada punggung kirinya, pada pukul 1 pagi, 8 Disember di bilik tersebut.

Majistret Wong Chai Sia menjatuhkan hukuman penjara empat bulan selepas lelaki itu mengaku bersalah atas pertuduhan tersebut. –UTUSAN

 

The post Bapa kandung dipenjara 6 tahun simbah air menggelegak kepada anak appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *