PUTRAJAYA: Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2021 Siri 2 mendedahkan syarikat konsesi belum menyerahkan dana obligasi sosial berjumlah RM37 juta kepada Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFS) pada tahun 2021.

Ketua Audit Negara, Datuk Seri Nik Azman Nik Abdul Majid berkata, perkara itu disebabkan kelemahan pemantauan oleh MAFS terhadap terma perjanjian konsesi dan ketiadaan prosedur kerja jelas berkaitan dana obligasi sosial yang dipersetujui.

Beliau berkata, perjanjian konsesi menetapkan Jawatankuasa Pemantauan bertanggungjawab menilai pematuhan syarikat konsesi terhadap terma perjanjian termasuk 10 obligasi sosial yang perlu dilaksanakan antaranya mengurus pembayaran subsidi harga padi.

“Secara keseluruhannya, terdapat kelemahan dalam terimaan dana berbentuk kewangan dan aset serta bayaran Skim Subsidi Harga Padi (SSHP) di bawah perjanjian konsesi pengurusan industri padi dan beras negara,” katanya.

Pada masa sama, Nik Azman berkata, semakan audit mendapati, berlaku pembayaran SSHP berjumlah RM0.73 juta yang tidak teratur kepada pesawah yang meninggal dunia.

Selain itu, katanya, pihaknya mendapati pembekalan jentera bernilai RM3.12 juta tidak mematuhi perjanjian konsesi selain jentera bernilai RM0.87 juta belum digunakan dan rosak.

Bagi mengatasi kelemahan itu, audit mengesyorkan kepada MAFS supaya tiga penambahbaikan dilaksanakan bagi kelancaran pengurusan terimaan dana berbentuk kewangan dan aset berkenaan.

Ia antara lain menubuhkan akaun amanah dengan segera dan mendapatkan dana obligasi sosial selaras dengan perjanjian konsesi bagi memberi manfaat kepada golongan sasar.

Pada masa sama, MAFS perlu memastikan kajian keperluan jentera dilaksanakan dan program penyelenggaraan disediakan agar jentera dan mekanisasi padi sentiasa tersedia untuk digunakan oleh pesawah. – UTUSAN

The post Bayaran subsidi padi MAFS kepada pesawah lemah, tidak teratur appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *