KEPALA BATAS: Satu lagi mercu tanda baharu akan diwujudkan di daerah ini apabila sebuah taman tema air bernilai kira-kira RM90 juta bakal dibuka mulai pertengahan bulan depan.

Dikenali sebagai Bertam Resort & Water Park, projek yang tertangguh sejak lebih tiga tahun lalu akibat beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan seperti Covid-19 itu kini hampir 98 peratus siap.

Dibahagikan kepada dua fasa iaitu pembinaan taman tema air dan hotel, Bertam Resort & Water Park dibangunkan di atas tanah seluas lebih lapan hektar milik The Maritime Water Front Suites Sdn. Bhd..

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, pembukaannya pertengahan bulan depan menjadikan taman tema tersebut sebagai yang terbesar pernah dibangunkan di wilayah utara setakat ini.

“Bertam Resort & Water Park ini secara umumnya berkonsepkan Arab (Asia Barat) dan mempunyai kira-kira 14 daya tarikan.

“Saya katakan ia (taman tema air) yang terbesar di utara kerana bukan sahaja akan menggamit kehadiran para pengunjung dari seluruh Pulau Pinang, malah pengunjung dari beberapa lokasi lain termasuk Kedah, Perak, Perlis dan sebagainya juga akan berminat untuk ke sini,” katanya.

Beliau yang juga calon Barisan Nasional (BN) kerusi Parlimen Kepala Batas ditemui pemberita selepas meninjau taman tema air berkenaan bersama pengurusan Bertam Resort & Water Park di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Reezal Merican memberitahu, hotel atau resort yang akan dibangunkan di bawah fasa kedua itu pula dijangka siap selewat-lewatnya Februari tahun depan.

Katanya, bercirinya penginapan bertaraf sehingga lima bintang, pembangunan hotel berkenaan juga merangkumi pembinaan sebuah pusat konvensyen yang mampu memuatkan sehingga 2,000 orang pada satu-satu masa.

“Bertam Resort & Water Park juga dibina dengan pelbagai kemudahan yang mesra OKU (orang kurang upaya) seperti laluan khas termasuk di hotel.

“Kita juga akan bawa masuk beberapa teknologi atau elemen lain seperti pengurusan sisa pepejal yang lebih mesra alam dan sebagainya,” ujar beliau.

Tambahnya, kewujudan Bertam Resort & Water Park itu juga dijangka membuka sehingga 300 peluang pekerjaan terutamanya kepada penduduk setempat. – UTUSAN

 

The post Bertam Resort & Water Park mercu tanda baharu Kepala Batas appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *