NEW YORK: Sebilangan kecil dokumen sulit ditemukan di kediaman Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden di negeri Delaware.

Menurut laporan Al Jazeera, White House mengesahkan penemuan itu dan mengatakan fail (dokumen) tersebut  sudah diserahkan kepada Jabatan Kehakiman.

Penasihat khas White House, Richard Sauber berkata, dokumen dengan tanda ‘sulit’ dipercayai sejak zaman Biden sebagai Naib Presiden AS ditemukan di garaj di rumah Presiden sekarang di Wilmington, Delaware.

Katanya, dokumen tambahan satu muka surat itu ditemukan dalam bilik bersebelahan dengan garaj dan tiada dokumen ditemukan di rumah kedua Joe dan Jill Biden di Pantai Rehoboth, Delaware.

Sauber berkata, Jabatan Kehakiman segera dimaklumkan selepas dokumen ditemukan dan Jabatan Peguam menjaga rekod. 

Pentadbiran kerajaan bekerjasama sepenuhnya untuk memastikan rekod itu dikendalikan dengan betul.

Penemuan itu berlaku beberapa hari selepas media AS melaporkan bahawa fail dengan tanda sulit dari zaman Biden sebagai Naib Presiden AS ditemukan pada November lalu di bekas pejabatnya di sebuah badan pemikir di Washington, DC.

Pada masa itu, hampir 10 dokumen ditemukan di Pusat Diplomasi dan Penglibatan Global Penn Biden dan diserahkan kepada pihak berkuasa yang berkaitan, kata peguam White House Isnin lalu.

Peguam Negara AS, Merrick Garland berkata, beliau melantik Robert Hur, bekas peguam AS di Maryland sebagai peguam khas untuk menyiasat pengendalian Biden terhadap dokumen sensitif kerajaan.

“Pelantikan ini menggariskan komitmen jabatan kepada orang ramai terhadap kebebasan dan kebertanggungjawaban dalam perkara yang sangat sensitif dan untuk membuat keputusan yang tidak dapat dinafikan hanya berpandukan fakta dan undang-undang,” kata Garland kepada pemberita.

Terdahulu, Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) yang dikawal oleh parti Republikan bersetuju menerusi undian Selasa lalu untuk menjalankan siasatan terhadap apa yang mereka istilahkan sebagai ‘persenjataan’ Kerajaan Persekutuan oleh Presiden Demokrat, Joe Biden.

Undian itu turut dibuat bagi menubuhkan ‘Jawatankuasa Kecil Terpilih Mengenai Persenjataan Kerajaan Persekutuan’.

Jawatan kuasa itu akan menjalankan siasatan meluas terhadap pentadbiran Biden yang didakwa Republikan sebagai menggunakan FBI untuk menentang Trump.

Republikan juga berjanji untuk menggunakan kuasa majoriti baharu mereka dalam Dewan terhadap Jabatan Kehakiman AS, Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dan agensi persekutuan lain untuk menyiasat bekas Presiden Republikan, Donald Trump dan penyokongnya yang menyerbu bangunan Capitol AS pada 6 Januari 2021 kerana protes kekalahannya dalam pilihan raya presiden. 

The post Dokumen sulit ditemukan di kediaman Joe Biden appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *