KUALA LUMPUR: Gerakan Tanah Air (GTA) enggan berjanji ‘bulan dan bintang’ untuk Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) sebaliknya berpegang kepada lima prinsip utama sekiranya diberi peluang membentuk kerajaan.

Pengerusinya, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, sekiranya parti tersebut berjanji seperti demikian ia pasti tidak akan dapat ditunaikan.

Menurut beliau, GTA mengambil daripada pengalaman lepas bagi memastikan apa yang dijanjikan untuk PRU15 berjaya terlaksana.

“Atas kesedaran ini maka kami daripada GTA yang bertanding atas logo Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dengan ini memberi satu komitmen jika kami berjaya menubuh kerajaan, kami akan menubuhkan sebuah kerajaan yang berwibawa dan bertanggungjawab.

“Kami akan tubuh sebuah kerajaan yang bebas daripada rasuah, berpegang kepada prinsip bersih, cekap dan amanah sebagai teras kepada semua lapisan pentadbiran. Memastikan kerajaan yang ditubuh akan menebus kedudukan ekonomi Malaysia serta kembali menjadi ‘harimau Asia’.

“Terakhir, kami akan memastikan kerajaan yang berprinsip, berintegriti dan mempertahankan kedaulatan undang-undang. Kami percaya jika kerajaan yang ditubuh berpegang kepada prinsip-prinsip tersebut, kebajikan serta kesejahteraan rakyat akan dapat dipenuhi,” katanya melalui siaran langsung pengumuman khas, malam ini.

Terdahulu, Utusan Malaysia melaporkan GTA mencalonkan sebanyak 122 calon bagi berdepan PRU15, sekiranya parti tersebut berjaya memenangi sebanyak 112 kerusi akan membolehkan mereka membentuk kerajaan dengan majoriti mudah.

Mahathir juga penyandang kerusi Parlimen Langkawi itu berkata, sekiranya GTA berjaya membentuk kerajaan, rakyat daripada setiap lapisan masyarakat akan mendapat keadilan sewajarnya dan tiada akan ada kumpulan kayangan yang diberi keistimewaan.

“Kebebasan rakyat sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Perlembagaan akan dihormati sepenuhnya. Ini bermakna hak bukan Melayu dan bukan bumiputera seperti yang termaktub di dalam perlembagaan akan dipertahankan.

“Inilah janji kami dan janji ini mampu dan pasti kami penuhi jika diberi peluang mendirikan kerajaan. Strategi terperinci untuk mencapai matlamat serta tujuan kami akan diedarkan selepas pengumuman ini,” katanya.

Berikut adalah janji GTA untuk PRU15:

Bangsa Wibawa

Pemimpin dan rakyat yang bersih daripada korupsi, politik wang, penyalahgunaan kuasa, diganti kepemimpinan bersih, cekap dan kredibel.

Banga Makmur

Pekerjaan dan pendapatan yang menjamin kehidupan sejahtera. Ekosistem ekonomi dan industri perlu diperbaiki serta diperkasa.

Bangsa Berdaulat

Jaminan kesihatan, pendidikan, jaringan keselamatan, kebajikan, sekuriti beserta keselamatan, keterjaminan dan kedaulatan daripada pelbagai aspek.

Bangsa Bertamadun

Memfokuskan pendidikan bagi mencapai potensi pelajar yang sebenar, membangun manusia dengan nilai hidup dan patriotisme.

Negara Moden

Pemodenan pelbagai sektor negara bagi menyesuaikan dengan kehendak ekonomi baharu dan kehendak kesejahteraan masyarakat.

Negara Sejahtera

Jaringan sosial dan keselamatan rakyat dapat diperkukuhkan terutama kepada kumpulan miskin dan rentan, terpencil, kelainan upaya dan keluarga tunggal.

Negara Lestari

Masa depan yang lebih baik dengan memastikan polisi kelestarian dalam pengurusan alam sekitar baik, konservasi biodiversiti dan adaptasi perubahan iklim menjadi fundamental. – UTUSAN

The post GTA enggan berjanji ‘bulan dan bintang’ appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *