BUKIT MERTAJAM: Penggunaan telefon bimbit ketika memandu adalah antara kesalahan utama yang dikesan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang sepanjang Ops Tahun Baharu Cina (TBC) 2023 yang bermula Rabu lalu.

Menurut JPJ negeri dalam kenyataan di sini hari ini, sehingga semalam, sebanyak 18 notis saman dikeluarkan atas kesalahan tersebut yang juga tertinggi setakat ini.

“Kesalahan lain ialah gagal mematuhi lampu isyarat merah iaitu sebanyak 15 notis saman serta memotong barisan atau ‘potong Q’ dengan 13 notis saman yang dikeluarkan.

“Turut dikesan ialah kesalahan tidak memakai topi keledar dan memandu di lorong kecemasan iaitu masing-masing dengan tiga notis saman selain memotong di garisan berkembar dengan satu notis saman,” kata kenyataan itu.

Dalam pada itu, JPJ negeri turut menasihatkan para pengguna jalan raya supaya mematuhi peraturan dan undang-undang semasa pemanduan.

Katanya, ia bertujuan mengelakkan berlakunya sebarang kejadian tidak diingini serta kemalangan disebabkan kecuaian dan ketidakpatuhan undang-undang jalan raya. – UTUSAN

The post Guna telefon bimbit ketika memandu kesalahan tertinggi appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *