BIRMINGHAM: Impian untuk melihat perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong meneruskan momentum kemenangan dalam penampilan sulungnya di Kejohanan Badminton All England 2023 tidak kesampaian apabila ditunjukkan jalan keluar di peringkat suku akhir sebentar tadi.

Dalam aksi yang berlangsung di Utilitia Arena Birmingham, Tze Yong yang berada di ranking 28 dunia turun berentap dengan pemain China, Li Shi Feng yang berada di tangga ke 14 dunia.

Bagaimanapun pemain kelahiran Johor itu bergelut untuk mengatasi keampuhan dimiliki Shi Feng sebelum akur dengan keputusan 11-21, 11-21 dalam tempoh 41 minit.

Biarpun tewas, Tze Yong, 22 tahun masih boleh berbangga apabila mampu mara sehingga ke peringkat suku akhir dalam penyertaan sulungnya di kejohanan badminton tertua di dunia ini.

Tambahan Tze Yong juga turut melakar kejutan menewaskan penyandang juara, yang juga pemain No. 1 Dunia, Viktor Axelsen kelmarin di pusingan kedua.

Cabaran Malaysia di Kejohanan Badminton All England kini tertumpu kepada seorang lagi perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia yang menjadi wakil tunggal negara  selepas dia berjaya melepasi tentangan sengit pemain Jepun Kodai Naraoka di peringkat suku akhir.

Zii Jia dijadualkan bertemu pemain China, Shi Yuqi di peringkat separuh akhir hari ini.

The post Hajat Tze Yong ke separuh akhir All England 2023 disekat appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *