NEW YORK: Minyak stabil selepas sesi yang tidak menentu apabila pelabur mengimbangi prospek bekalan yang suram dengan kebimbangan terhadap permintaan yang lebih lemah di China yang dilanda virus.

Harga minyak West Texas Intermediate (WTI) melebihi AS$80 (RM365.95) setong dalam dagangan awal Asia.

Namun, harga telah menjunam berikutan laporan bahawa Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum dan sekutu (OPEC+) sedang mempertimbangkan kenaikan pengeluaran, kemudian pulih menunjukkan sedikit perubahan selepas Arab Saudi menolak cadangan itu.

Lapor Reuters, aliran penggunaan minyak mentah di China kekal menjadi tumpuan apabila wabak Covid-19 yang berulang mendorong pegawai untuk meneruskan sekatan pergerakan.

“Itu menjejaskan prospek permintaan tenaga hanya beberapa minggu selepas pelabur membuat spekulasi Beijing mungkin akan beralih daripada pendirian toleransi sifarnya.

“Harga minyak telah melemah pada bulan ini berikutan kebimbangan mengenai permintaan, dan sementara pelabur mengira detik untuk mengenakan sekatan baharu Kesatuan Eropah (EU) ke atas Russia.

“Langkah itu bertujuan untuk meningkatkan tekanan ke atas Moscow untuk perang di Ukraine, pada masa yang sama mengelak lonjakan inflasi harga minyak mentah,” katanya.

Minyak WTI bagi penghantaran Januari meningkat 0.4 peratus kepada AS$80.32 (RM367.46) setong di New York Mercantile Exchange di Singapura.

Brent untuk penyelesaian Januari ditutup 0.2 peratus lebih rendah pada AS$87.45 (RM400.08) setong di bursa ICE Futures Europe pada Isnin.

Dengan hanya dua minggu lagi sebelum sekatan EU dikuatkuasakan, Russia telah kehilangan lebih daripada 90 peratus pasarannya di negara-negara utara blok itu.

Moscow tidak bercadang untuk membekalkan produk mentah atau minyak kepada negara yang melaksanakan had itu.

Penganalisis RBC Capital Markets, Christopher Louney berkata, kenyataan kukuh kementerian Arab Saudi yang menafikan kenaikan, sedang dipertimbangkan secara aktif, dan cadangan bahawa pemotongan selanjutnya akan dipertimbangkan, seharusnya memberi peserta pasaran berhenti seketika daripada meramalkan pembalikan dasar. – AGENSI

The post Harga minyak stabil selepas sesi tidak menentu appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *