JAKARTA: Kerajaan memutuskan untuk segera melaksanakan projek pembinaan kediaman bagi Aparatus Sivil Negara (ASN) atau penjawat awam, Angkatan Tentera Nasional Indonesia (TNI) dan Polis Republik Indonesia (Polri) di ibu kota Nusantara, Kalimantan Timur pada tahun ini.

Lapor Kompas.com, projek kediaman itu merangkumi 47 bangunan pangsapuri yang mampu menampung kapasiti sehingga 16,900 orang termasuk 1,000 ASN serta 5,000 anggota tentera dan polis.

Seiring dengan pelan itu, Menteri Kerja Raya dan Perumahan, Basuki Hadimuljono tampil menjelaskan sebab kerajaan memilih jenis perumahan pangsapuri sebagai tempat tinggal bagi golongan berkenaan.

Menurutnya, model kediaman pangsapuri itu adalah selaras dengan konsep `bandar dalam taman’ atau `bandar dalam hutan’ di ibu kota Nusantara. 

Katanya, menerusi cara itu, pembangunan kediaman tidak akan `memakan’ terlalu banyak kawasan tanah dan mengurangkan aktiviti penebangan hutan.

“Ia sesuai dengan konsep bandar dalam taman, jika tidak dibina dalam bentuk menara, maka ia memerlukan kawasan yang luas.

“Cara itu dibuat supaya tidak merosakkan atau terpaksa menebang terlalu banyak pokok,” katanya.

Tambah beliau, pangsapuri yang bakal dibina itu juga akan berstatus kediaman rasmi bagi ASN, tentera dan polis.      

“Setelah projek itu siap dibina, akan ada beberapa unit rumah untuk dijual.

“Namun, model ini adalah untuk ASN, anggota tentera dan polis yang akan berkhidmat di ibu kota Nusantara,” katanya.  

The post Ibu kota Nusantara: 47 flat penjawat awam dibina appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *