KUANTAN: Penduduk Bukit Setongkol Perdana di sini terkejut apabila jambatan yang merupakan laluan alternatif di kawasan itu runtuh kira-kira pukul 6.20 pagi hari ini.

Jambatan yang terletak di laluan berhampiran Lorong Bukit Setongkol Perdana 45/1 itu merupakan laluan alternatif yang menghubungkan lebih 400 penduduk Kampung Bukit Ubi dan Kampung Bay Route di sini.

Seorang penduduk, M. Vasanthi, 30, berkata, jambatan itu terletak kira-kira 20 meter dari rumahnya dan ketika kejadian dia sedang menghantar anak sulungnya keluar rumah untuk menaiki bas sekolah.

“Saya nampak dua buah kereta lalu dan ketika itu saya dengar macam kereta terlanggar bonggol. Bunyi itu tidaklah kerap sangat cuma pelik sebab kawasan jambatan tersebut tidak ada bonggol. 

“Selepas suami saya keluar, suami saya beritahu saya ada tanah runtuh dan paip pecah. 

“Suami saya kemudiannya bertindak memasang tali dan meletakkan ranting pokok bagi menutup laluan itu supaya ia tidak dilalui kenderaan lain,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.

Seorang lagi penduduk, Liong Sing, 74, berkata, dia terus bertindak menghubungi pihak Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) bagi mengelak berlaku kemalangan di tempat kejadian.

Jelasnya, dia terkejut dengan kejadian memandangkan laluan alternatif itu merupakan laluan penting menghubungkan dua laluan digunakan penduduk sejak 1994.

“Saya harap ia dapat dibina semula kerana ia antara laluan penting untuk kegunaan penduduk setempat,” katanya. 

Pengerusi JPKK Kampung Bukit Bay Route, Nasaruddin Abd Hassim, 46, berkata, jambatan yang sudah berusia 30 tahun itu sememangnya sudah uzur kerana terdapat kesan retakan sebelum kejadian berlaku.

“Saya dimaklumkan oleh ahli JPKK awal pagi tadi dan setakat ini tiada laporan kemalangan jiwa yang kita terima. Kalau mengikut pada keadaan daripada segi keretakan memang ada kesan sebelum ini. Kemungkinan semalam hujan lebat, itu terjadi kejadian ini,” katanya.

Sementara itu, penyandang kerusi Parlimen Indera Mahkota, Datuk Seri Saifuddin Abdullah turut hadir melihat kejadian tersebut sekali gus memohon pihak berwajib segera mengambil tindakan sewajarnya. –UTUSAN

 

The post Jambatan laluan alternatif Bukit Setongkol Perdana, runtuh appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *