KOTA BHARU: Seorang peniaga mengambil konsep Menu Rahmah yang diperkenal kerajaan dengan menjual pelbagai jeruk dengan harga serendah RM1 untuk setiap jenis.

Rohani Hashim, 46, atau Kak Ani berkata, meskipun berdepan dengan kenaikan harga bahan mentah untuk menghasilkan jeruk termasuk buah-buahan, ia tidak menghalangnya berbuat demikian.

“Niat saya supaya semula lapisan masyarakat dapat menikmati jeruk ini mengikut kemampuan kewangan masing-masing. Saya bukanlah berasal dari keluarga senang.

“Jadi sedikit sebanyak saya tahu betapa peritnya mendapatkan wang sehingga terpaksa melakukan pelbagai pekerjaan. Oleh itu saya mengambil keputusan untuk menjual satu hidangan jeruk bermula RM1,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini, semalam.

Menurut Rohani, pada peringkat awal dia bermula dengan menjual enam jenis jeruk namun mula bertambah selepas tular dalam aplikasi TikTok.

Katanya, bertitik tolak dari situ jeruk yang dihasilkan menggunakan manisan gula Melaka, gula, cili kering dan garam itu bertambah kepada 15 jenis iaitu anggur, kedondong, jambu batu, jambu madu, ceremai, bidara serta banyak lagi.

“Gerai saya yang berletak berhampiran Masjid Al-Ahmadi Kampung Cherang beroperasi seawal pukul 11 pagi. Saya mula menghasilkan jeruk ini pada pukul 9 pagi setiap hari. Penggunaan bahan mentah yang segar menjadi resepi keenakan rasa jeruk ini,” ujarnya.

Kak Ani berkata, rata-rata pelanggannya terdiri daripada pelbagai latar belakang masyarakat yang ada di negeri ini.

Katanya, sehingga kini dia mempunyai tujuh pembantu dalam menghasil kudapan itu. – UTUSAN

The post Jeruk Menu Rahmah Kak Ani serendah RM1 appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *