GEORGE TOWN: Kapasiti air di tiga buah empangan di Pulau Pinang kini berada pada paras rendah berikutan taburan hujan rendah sejak tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), Ir. K. Pathmanathan berkata, paras air Empangan Air Itam merekodkan bacaan kapasiti 84.7 peratus; Empangan Teluk Bahang (64.1 peratus) dan Empangan Mengkuang (87.2 peratus).

“Faktor penyumbang kapasiti efektif empangan yang rendah khususnya di Empangan Teluk Bahang berpunca daripada krisis bekalan air di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Dua Sungai Dua.

“Masalah gangguan air itu memerlukan PBAPP memaksimumkan pelepasan air mentah dari Empangan Air Itam dan Empangan Teluk Bahang dengan tahap optimum empangan berkenaan sepatutnya melebihi 90 peratus,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, untuk rekod, operasi pembenihan awan untuk mencetus hujan ke kawasan empangan dan kawasan tadahan air tidak dijalankan tahun lalu dan adalah kritikal untuk dilaksanakan tahun ini.

”PBAPP meminta pengguna di negeri ini supaya menggunakan air secara berhemat dan semua pengguna air domestik perlu memastikan rumah dan premis mereka dilengkapi tangki simpanan air untuk kegunaan semasa kecemasan,” katanya.

Tambah beliau, pengguna air bukan domestik harus memasang tangki simpanan untuk kegunaan 48 jam di premis mereka bagi mematuhi Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 dan Garis Panduan Teknikal Seragam Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN UTG).

Ujar beliau, bagi memenuhi permintaan air semasa termasuk ketika Tahun Baharu Cina akan datang perbadanan tersebut akan mengoptimumkan pengeluaran air terawat di LRA Sungai Dua dan mengepam lebih banyak air terawat ke bahagian pulau dan Seberang Perai.

“PBAPP bersedia untuk melepaskan lebih banyak air daripada Empangan Air Itam dan Empangan Teluk Bahang sambil memantau rapi paras air empangan untuk sebarang kejadian yang tidak diduga,” katanya.

Selain itu, tamnah beliau, PBAPP juga tidak akan menjadualkan sebarang kerja paip (gangguan air berjadual) sehingga selepas Tahun Baharu Cina. – UTUSAN

The post Kapasiti air empangan di Pulau Pinang rendah appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *