PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, kerajaan tidak campur tangan terhadap siasatan berhubung pembekuan akaun Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Perdana Menteri berkata, badan penguatkuasaan dan kehakiman termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah kekal bebas.

“Adalah tidak bertanggungjawab bagi tokoh politik daripada parti pembangkang membuat tohmahan bahawa Kerajaan Perpaduan campur tangan dalam siasatan SPRM itu.

“Kita tidak menggunakan badan-badan ini, yang berlaku ada dua hal yang mana siasatan itu dibuat selepas adanya laporan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan SPRM tentang penggunaan wang oleh Bersatu.

“Sebagai Menteri Kewangan, saya juga dapati projek-projek yang dilaksana Bersatu menelan belanja terlalu tinggi tanpa proses tender,” katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Kabinet hari ini.

Katanya, beliau mendapati projek Jana Wibawa yang dilaksana parti itu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan tebatan banjir menelan kos terlalu tinggi. – UTUSAN

The post Kerajaan tidak campur tangan siasatan kes beku akaun Bersatu – PM appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *