KUALA SELANGOR: Sebuah kilang baja di Bagan Tengkorak, Tanjong Karang di sini, digempur buat kali kedua pihak berkuasa selepas dikesan beroperasi semula secara haram hari ini.

Kilang memproses sisa ayam sebagai baja pertanian itu dikenakan tindakan termasuk sitaan oleh Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS) pada 14 Jun tahun lalu.

Pengarah Jabatan Penguatkuasa MPKS, Mohamad Lutfi Mislah Hudin berkata, serbuan pukul 9 pagi itu dijalankan hasil  aduan orang awam mengenai gangguan bau busuk daripada premis tersebut.

“Pemeriksaan mendapati kilang itu beroperasi di lokasi yang terlindung dengan aktiviti pertanian dan pernah disita pihaknya sebelum ini.

“Selain itu, pengusaha premis gagal menyediakan persekitaran bersih sehingga mengeluarkan bau busuk. Justeru, kilang itu diarah tutup serta merta dan dikompaun atas kesalahan tidak memiliki lesen aktiviti mengilang,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Tambah Mohamad Lutfi, pihaknya turut menyita satu penjana kuasa elektrik dan jentera forklift.

“Kes itu disiasat mengikut Undang-Undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MPKS) 2007. Ia melibatkan kesalahan menjalankan perniagaan tanpa lesen daripada pihak berkuasa,” ujarnya. – UTUSAN

The post Kilang baja bau busuk tidak serik appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *