SEOUL: Korea Selatan meningkatkan pemantauan di stesen kereta api bawah tanah yang sesak bagi mengawal kesesakan dan mengelakkan sebarang insiden kemalangan maut seperti yang berlaku di Itaewon minggu lalu.

Pasukan polis dikerahkan ke stesen kereta api bawah tanah di ibu negara untuk menyertai kakitangan perkhidmatan pengangkutan awam dalam aktiviti kawalan orang ramai.

Perdana Menteri, Han Duck-soo turut menggesa polis bertindak balas dengan betul bagi mengelakkan kemalangan akibat kesesakan.

“Situasi berisiko tinggi  serupa dikhuatiri wujud pada waktu sibuk di stesen kereta api bawah tanah,” katanya.

Pesuruhjaya Polis Negara, Jeneral Yoon Hee-keun pada Selasa lalu mengakui kawalan orang ramai di lokasi bencana di Itaewon adalah tidak mencukupi sambil menyatakan polis telah menerima beberapa laporan amaran kemungkinan berlaku kemalangan pada malam parti Halloween itu.

Menurut pakar, kawalan orang ramai dan lalu lintas yang betul oleh pihak berkuasa boleh menghalang atau sekurang-kurangnya mengurangkan jumlah pengunjung parti Halloween di lorong-lorong ketika itu.-AGENSI

 

The post Korea Selatan tingkat pengawasan di stesen kereta api bawah tanah elak kesesakan appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *