PUTRAJAYA – Belum pun reda isu poster diconteng, calon Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (Ku Nan) mendakwa dirinya difitnah pula.

Terbaharu, dirinya dikaitkan kononnya  menghantar pesanan mesej menerusi WhatsApp kepada pengundi luar Putrajaya supaya pulang mengundi dan dijanjikan wang tunai.

Ku Nan berkata, beliau akui kesal dengan fitnah yang dilemparkan itu dan mengesahkan salinan Whatsapp itu tidak benar.

Menurutnya, pihaknya sudah pun membuat satu laporan polis semalam dan meminta dalang yang menyebar fitnah itu dibawa ke muka pengadilan.

“Saya harap sesiapa yang nak bertanding supaya jangan main fitnah sembarangan. Saya tidak tahu apa tujuan mereka dan berharap perkara ini dapat dihentikan.

“Saya tidak akan bagi duit sebab ia salah mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954,” katanya ketika ditemui selepas meninjau pusat undi awal di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya di sini hari ini.

Katanya, beliau sudah menasihatkan jenteranya supaya tidak mengganggu kempen calon lain dan memastikan kempen berlangsung dalam keadaan harmoni.

Ku Nan berkata, beliau tidak pernah mengganggu kempen calon lain biarpun mengetahui ada calon sengaja menghalang posternya di beberapa lokasi.

“Saya biarkan perkara itu kerana apa yang penting jangan balas balik kepada mereka,” katanya.

Menjelang hari mengundi pada Sabtu ini, Ku Nan berkata, beliau tidak menolak kemungkinan akan terus difitnah.

“Saya sudah lihat ada video di media sosial dan difitnah kononnya saya ini ‘jurassic park’ dan sudah tua,” katanya.

Sebelum ini, tersebar satu pesanan WhatsApp bertajuk ‘Bantuan Elaun Perjalanan P125 Putrajaya’ yang meminta pengundi mengisi borang pengesahan sebagai pengundi luar Putrajaya selain dijanjikan wang tunai RM300. – UTUSAN

The post Ku Nan sahkan fitnah, pengundi luar dijanji RM300 appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *