TOKYO: Seorang lelaki di Jepun ditahan selepas membuat lebih 2,000 panggilan kepada polis dalam tempoh sembilan hari untuk mengganggu pasukan keselamatan itu.

Lapor Oddity Central, lelaki berusia 67 tahun itu menghubungi Ibu Pejabat Polis Wilayah Saitama sebanyak 2,060 kali untuk memarahi dan memaki hamun mereka.

Malah, menerusi panggilan itu, lelaki berasal dari wilayah Saitama juga menuduh pasukan keselamatan sebagai `pencuri cukai’ dan memberitahu bahawa mereka harus dipecat.          

Siasatan menunjukkan lelaki itu menghubungi polis antara 30 September dan 8 Oktober lalu, dengan jumlah keseluruhannya sebanyak 2,060 panggilan.

“Secara purata, lelaki itu membuat panggilan setiap enam minit dan jumlah masa bercakap sekitar 27 jam sepanjang selang sembilan hari,” jelas laporan itu. 

Bagaimanapun, polis berjaya menahan lelaki itu atas kesalahan mengganggu kerja mereka.  

Lelaki itu mengaku melakukan kesalahan tersebut dengan menyatakan dia menyedari polis akan menahannya disebabkan perbuatan itu.

Dilaporkan, polis masih menjalankan siasatan dan setakat ini, tidak dapat dipastikan motif di sebalik perbuatan lelaki itu.   

Berdasarkan rekod telefon lelaki itu, dia pernah membuat panggilan demikian kepada polis selama bertahun-tahun, namun perbuatannya semakin menjadi-jadi sejak beberapa bulan lalu.

The post Lelaki ditahan buat lebih 2,000 panggilan ganggu polis  appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *