Pada 5 Januari 1972, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Malaysia buat pertama kalinya mempunyai sebuah Maktab Turus Angkatan Tentera. Ini merupakan satu detik sejarah kemerdekaan negara dan dalam usaha memperbesarkan pertahanannya untuk mempertahankan sendiri kedaulatannya.

Terletak di Haigate dekat pekarangan Kementerian Pertahanan, maktab peringkat tinggi ini akan dirasmikan oleh Perdana Menteri, Tun Abdul Razak tidak lama lagi.

Antara peristiwa lain yang menarik

5 Januari 1972 – Sebuah pusat memproses obor-obor yang selama ini terbuang begitu sahaja diadakan di pantai Kuala Besut dengan modal permulaan RM100,000.
5 Januari 1973 – Orang ramai di bandar Kuantan hari ini terkejut apabila mendapati harga roti canai dinaikkan kepada 15 sen sekeping.
5 Januari 1977 – Juara tinju heavyweight dunia, Muhamad Ali dengan rasminya telah bercerai dengan isterinya Khalilah dan diperintah membayar RM5 juta kepada bekas isterinya.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

The post Maktab Turus ATM kemegahan Malaysia appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *