BATU PAHAT: Inisiatif Menu Rahmah akan dipastikan mampu bertahan lama dan bukan yang hangat pada waktu kempen sahaja.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, inisiatif memerlukan sinergi atau kolaborasi daripada pelbagai pihak termasuk memperluaskan kerjasama dengan pembekal bahan mentah dan pengusaha kedai makan serta restoran bagi menyantuni golongan yang memerlukan.

“Saya akur dan memerlukan satu sinergi sebab KPDN tidak boleh bekerja sendirian bagi menjayakannya (Menu Rahmah). Saya akan lakukan libat urus antara pihak industri makanan, pembekal bahan mentah dan kedai makan serta restoran.

“Kita juga akan libatkan syarikat makanan segera bagi memastikan menu ini bertahan lama  dan bukannya ‘one off’ atau untuk sehari dua sahaja,” katanya.

Beliau ditemui selepas merasmikan Menu Rahmah di Restoran Wachaa Parit Raja, dekat sini yang turut dihadiri oleh Ahli Parlimen Sri Gading Aminolhuda Hassan.

Menurut Salahuddin, keputusan tentang rundingan akhir bersama-sama rangkaian makanan segera dijangka akan diumumkan minggu depan, iaitu melibatkan menu yang akan ditawarkan dengan harga berpatutan bagi meringankan beban golongan kurang berkemampuan. 

“Pihak kementerian juga terbuka untuk menerima pandangan daripada umum untuk menambah baik inisiatif Menu Rahmah berkenaan,” katanya.  – UTUSAN

The post Menu Rahmah bukan bermusim – Salahuddin appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *