PETALING JAYA: Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini mengeluarkan amaran hujan berterusan atau tahap bahaya melibatkan dua negeri iaitu Johor dan Sabah sehingga esok.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh MetMalaysia setakat pukul 1 tengah hari, kawasan-kawasan terlibat adalah seperti Johor (Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru) dan Sabah (Sandakan, Telupid, Kinabatangan, Beluran, Sandakan dan Kudat).

Selain itu, amaran hujan berterusan atau tahap buruk dikeluarkan melibatkan kawasan seperti Pahang (Pekan dan Rompin), Johor (Tangkak, Muar, Batu Pahat dan Pontian), Sarawak (Kuching, Serian, Samarahan, Betong, Sarikei, Sarikei dan Meradong, Mukah dan Bintulu) dan Sabah (Pedalaman, Tambunan, Pantai Barat, Tawau, Lahad Datu, Kudat dan Kota Marudu).

Amaran Hujan Berterusan atau waspada turut dikeluarkan melibatkan kawasan-kawasan di Pahang iaitu Maran, Kuantan dan Bera, Negeri Sembilan (Kuala Pilah, Rembau, Jempol dan Tampin), Melaka, Sarawak (Sri Aman, Sarikei, Pakan, Julau, Sibu, Bintulu, Miri dan Sabah (Sandakan dan Tongod).

“Angin kencang 50- 60 km/jam dengan ombak mencapai 4.5 meter dijangka boleh berlaku di perairan Johor Timur, Pahang, Terengganu dan Kelantan dalam tempoh tersebut.

“Orang ramai boleh mendapatkan maklumat cuaca terkini melalui laman web rasmi jabatan, aplikasi mobil myCuaca dan laman media sosial rasmi Jabatan. Talian hotline MET Malaysia 1-300-22-1638 boleh dihubungi bagi sebarang pertanyaan,” katanya. –UTUSAN

 

The post MetMalaysia keluar amaran hujan tahap bahaya di Johor, Sabah appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *