MIRI: Miri dikenal pasti sebagai salah satu daripada empat hab gas akan datang untuk menyediakan akses seluruh negeri kepada bekalan gas mampu milik, boleh dipercayai dan tenaga bersih di bawah Pelan Hala Tuju Gas Sarawak (SGR).

Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata pelan hala tuju itu merupakan tonggak utama dalam merealisasikan Wawasan 2030 Sarawak untuk menjadi negeri berpendapatan tinggi dan maju, melalui keutamaan 1,200 1200 juta kaki persegi standard sehari (mmscfd) gas asli Sarawak untuk memacu ekonomi domestik.

Beliau berkata tiga lagi hab yang dikenal pasti ialah Bintulu, Samalaju dan Kuching.

“Petroleum Sarawak Berhad (PETROS) akan melabur RM2 bilion untuk membangunkan loji Tenaga Turbin Gas Kitaran Gabungan Miri (CCGT) 400MW akan datang yang kemudiannya akan membekalkan tenaga kepada bandar raya dengan gas asli yang berpatutan, boleh dipercayai dan lebih bersih,” katanya.

Abang Johari yang diwakili Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata demikian pada majlis pelancaran rasmi bekalan gas paip di Medan Saberkas di Miri hari ini.

PETROS, katanya, diperbadankan pada 2017 untuk menjadi peneraju penyertaan bermakna Sarawak dalam eksplorasi sumber minyak dan gas di negeri ini, pada masa yang sama menjaga kepentingan Sarawak dan sumbernya.

“Minyak pertama kali ditemui di Miri pada 1910, dan oleh itu ia merupakan lokasi strategik untuk Sarawak dan PETROS sebagai syarikat minyak dan gas negeri,” katanya.

“Sejak 2017, PETROS telah meningkatkan pengeluaran ekuitinya kepada lebih 40 peratus di luar pesisir Miri dan untuk daratan Miri penggerudian dijangka dimulakan pada separuh kedua 2023,” tambahnya.- UTUSAN

 

The post Miri antara empat hab gas di Sarawak appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *