WELLINGTON: Mahkamah New Zealand hari ini mengambil hak penjagaan sementara seorang bayi yang sakit, yang ibu bapanya menghalang pembedahan jantung untuk menyelamatkan nyawanya kerana penderma darah yang mungkin berpotensi diberi vaksin Covid-19.

Mahkamah Tinggi Auckland memerintahkan ‘Baby W’ yang berusia enam bulan diletakkan di bawah jagaan separa – membenarkan pembedahan segera untuk membetulkan gangguan jantung yang dikenali sebagai stenosis injap pulmonari diteruskan.

Ibu bapa bayi itu menghalang prosedur berkenaan atas alasan bahawa mana-mana darah yang dipindahkan mungkin datang daripada penderma yang dicucuk dengan vaksin mRNA.

“Isu utama ialah sama ada rawatan yang dicadangkan adalah demi kepentingan terbaik (bayi),” kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Kanak-kanak itu kini berada di bawah ‘penjagaan Mahkamah’ perubatan sehingga ‘selesai pembedahannya’ dan pemulihan, selewat-lewatnya pada akhir Januari.

Ibu bapa akan kekal sebagai penjaga ‘untuk semua tujuan lain’, dan akan ‘dimaklumkan pada setiap masa yang munasabah mengenai sifat dan perkembangan keadaan dan rawatan Baby W’, kata keputusan itu.

Kes itu telah menggemparkan New Zealand dan menggariskan potensi maklumat salah vaksin.

Jurucakap Kesihatan New Zealand, Mike Shepherd, berkata ia adalah ‘situasi yang sukar untuk semua yang terbabit’.

“Keputusan untuk membuat permohonan seperti ini kepada mahkamah sentiasa dibuat dengan mengambil kira kepentingan terbaik kanak-kanak itu.”

Bayi itu kini dirawat di Hospital Kanak-kanak Starship Auckland.

Selepas keputusan itu, jurukempen antivaksin yang lantang, Liz Gunn memberitahu sekumpulan kecil penyokong untuk menekan Perdana Menteri, Jacinda Ardern supaya membalikkan keputusan itu dengan apa juga cara.

Perkhidmatan darah New Zealand tidak membezakan antara derma daripada mereka yang divaksin atau tidak divaksinasi terhadap Covid-19, kerana tiada risiko tambahan daripada menggunakan darah yang divaksin. – AFP

The post NZ ambil alih hak penjagaan bayi sakit daripada ibu bapa antivaksin appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *