PETALING JAYA: Pavilion Real Estate Investment Trust (REIT) telah mengeluarkan pekeliling untuk memohon kelulusan daripada pemegang unitnya yang tidak berkepentingan untuk pemerolehan Pavilion Bukit Jalil (PBJ Mall) pada harga RM2.2 bilion.

REIT dalam satu kenyataan berkata, cadangan pengambilalihan itu akan dibincangkan pada mesyuarat agung luar biasa yang akan diadakan pada 22 Mac ini.

MTrustee Berhad, pemegang amanah Pavilion REIT telah menandatangani perjanjian jual beli (SPA) bersyarat pada 22 November 2022 untuk memperoleh PBJ Mall dengan semua aset dan hak berkaitan daripada Regal Path Sdn. Bhd., anak syarikat milik penuh Malton Berhad , untuk RM2.2 bilion.

Menurut kenyataan itu, cadangan pengambilalihan PBJ Mall sejajar dengan strategi Pavilion REIT untuk mengembangkan portfolio aset runcit utamanya di Malaysia kepada enam, daripada portfolio semasanya yang terdiri daripada Pavilion Kuala Lumpur Mall, Elite Pavilion Mall, Intermark Mall, DA MEN Mall dan Menara Pavilion.

Ketua Pegawai Eksekutif Pavilion REIT Management Sdn. Bhd. Datuk Philip Ho berkata, pengambilalihan itu adalah tambahan kepada pendapatan boleh agih REIT dan akan memberi impak yang menggalakkan kepada jumlah portfolio dan pengembangan masa depannya.

“Pemerolehan PBJ Mall dijangka menyumbang secara positif kepada pertumbuhan masa depan Pavilion REIT, meningkatkan asas portfolionya kepada RM8.3 bilion daripada RM6 bilion.

“Selain itu, penempatan pasca persendirian kedua-dua tranche, pemegang unit akan menyaksikan penurunan dalam pegangan unit pemegang unit utama dan penyebaran awam yang lebih baik,” katanya.

Jelasnya, masa cadangan pengambilalihan dan usaha mengumpul modal diperakui oleh beberapa faktor, termasuk pembukaan semula sektor ekonomi, perbelanjaan runcit yang lebih tinggi dan pergerakan dan kemasukan pelancong serta pengembara.

Pada 2022, pendapatan bersih hartanah Pavilion REIT ialah RM364.2 juta, meningkat daripada RM236.6 juta setahun sebelumnya.

Ia mengisytiharkan pengagihan seunit sebanyak 8.37 sen atau hasil pengagihan sebanyak 6.9 peratus disebabkan oleh pengebilan sewa yang lebih tinggi, peningkatan dalam sewa hasil dan pendapatan daripada acara pengiklanan dan pemasaran apabila semua sektor ekonomi meneruskan perniagaan mereka selepas wabak. – UTUSAN

The post Pavilon REIT mohon kelulusan peroleh Pavilion Bukit Jalil dengan harga RM2.2 bilion appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *