LONDON: Ramai pemilik Tesla di Britain banyak menghabiskan musim perayaan Krismas dan tahun baharu di atas jalan raya tahun ini kerana terpaksa beratur berjam-jam lamanya untuk mengecas kereta elektrik mereka.

Beberapa barisan panjang dikesan di beberapa kawasan di United Kingdom (UK) sejak beberapa hari lalu.

Lebih 24 buah kereta elektrik itu dilaporkan tersekat di tapak pengecasan di tempat letak kereta Waitrose di perkampungan Hertfordshire South Mims pada Hari Krismas.

Seorang pengguna TikTok berkata, pemilik Tesla memenuhi hampir semua stesen menunggu melebihi satu jam untuk mengecas kereta mereka.

Seorang pengguna Facebook merakamkan banyak kenderaan Tesla beratur panjang untuk menunggu giliran menggunakan pengecas besar Tebay Southbound di Cumbria semalam.

“Semua rakan Tesla elektrik kami beratur untuk mengecas di Perkhidmatan Tebay bagi meneruskan perjalanan percutian pasca Krismas ke selatan. Amat sukar juga untuk meletak kereta kerana keadaan sangat sibuk,” kata seorang pengguna.

“Sudah berada di sini lebih sejam. Masih ada 15 lagi kereta di hadapan saya, mungkin perlu menunggu paling minimum dua jam lagi.

“Sungguh menjengkelkan kerana seluruh keluarga menunggu selama lebih dua jam hanya untuk mengecas kereta,” rungut seorang pengguna di laman Twitter.

Di Westmorland, barat laut England, seorang pemandu kenderaan elektrik berkata, usaha mengecas di stesen pengecasan lebuh raya kini amat sukar dan memeningkan.

“Dua jam 30 minit menunggu untuk mengecas kereta, perjalanan paling teruk sebagai pemandu Tesla,” katanya.-AGENSI

The post Pemilik Tesla di Britain merungut letih sambut Krismas dan Tahun Baharu ‘atas jalan’ appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *