KUALA LUMPUR: Beberapa pe­mimpin parti secara terbuka me­nyatakan hasrat bertanding dalam pemilihan UMNO terma­suk bagi jawatan presiden dan timbalan presiden yang dijadual diadakan Mei ini.

Antara secara terbuka mena­warkan diri bertanding adalah Timbalan Ketua Bahagian UMNO Rembau, Khairy Ja­­maluddin; Ketua Bahagian UMNO Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Ketua UMNO Bahagian Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Ketua Bahagian UMNO Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Kecuali Khairy yang berhasrat merebut jawatan nombor satu parti, pemimpin yang lain masih tidak menyatakan secara spesifik jawatan yang bakal ditandingi sebaliknya hanya menyatakan hasrat bertanding dalam pemilihan parti akan datang.

Malah, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi turut menyatakan kesediaan menghadapi Khairy bagi mempertahankan jawatan tertinggi parti itu.

Sementara itu, Perhimpunan Agung UMNO 2022 kecoh seketika apabila terdapat perwakilan tidak puas hati dengan usul agar jawatan presiden dan timbalan presiden UMNO tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti Mei ini.

Menurut sumber kepada Utusan Malaysia, usul yang dikemukakan oleh UMNO Ne­geri Sembilan telah disambut teriakan ‘boo’ oleh para perwakilan dalam Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur.

Malah usul tersebut telah disokong oleh Bahagian UMNO Marang kemudian menerima sorakan yang sama. Situasi itu sekali gus mengambarkan yang mereka menggesa perubahan kepimpinan tertinggi parti termasuk jawatan presiden dan timbalan presiden.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki dan Ketua Pute­ri UMNO, Datuk Zahida Zarik Khan pula menyatakan hasrat untuk tidak mempertahankan kedudukan masing-masing da­lam pemilihan parti akan datang.

Ini sekali gus bakal menyaksikan kedua-dua jawatan sayap parti itu akan ditandingi oleh pemimpin lain dan antara yang mengintai kerusi Ketua Pemuda ialah Datuk Mohd.Imran Tamrin manakala Ketua Penerangan UMNO, Isham Jalil juga disebut-sebut untuk jawatan itu.

Rata-rata perwakilan UMNO berjumlah 5,253 orang pula berbelah bahagi sama ada mahu dua jawatan tertinggi parti itu dipertandingkan atau sebaliknya. Bagaimanapun, para perwakilan akan membuat undian mengenai perkara itu hari ini.

Ini kerana ahli-ahli UMNO khususnya perwakilan Pemuda dan Puteri mahukan adanya nafas baharu dalam parti itu.

Bagaimanapun, satu pihak lagi mahu pimpinan lama dikekalkan sekali gus wujud dua pandangan berhubung ketetapan parti itu.

Dalam pada itu, tanpa menjelaskan secara terperinci bagi jawatan apa, Hishammuddin yang juga Ahli Parlimen Sembrong bagaimanapun menunggu keputusan perwakilan bagi menentukannya.

“Kita kena tunggu mesyua­rat PAU kali ini, dan kalau sekiranya keputusan PAU ada pemilihan, saya sendiri tidak keberatan untuk memikirkan untuk bertanding dalam pemilihan akan datang. (Jawatan apa?) ‘kena tunggu ada pertandingan atau tidak,” katanya ketika ditemui selepas ucapan dasar Presiden UMNO di WTC semalam.

Sebelum ini, Khairy memberitahu beliau terus menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sekiranya terpilih sebagai Presiden UMNO dalam pemilihan parti dalam satu forum anjuran Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura sekali gus membayangkan beliau dijangka bertanding.

Johari ketika ditanya sama ada mahu bertanding dalam pemilihan parti berkata: “Tapi soal jawatan apa yang bertan­ding tunggulah bila tiba masa pemilihan. Selepas itu, barulah kita umumkan sama ada hendak bertanding Presiden, Timbalan Presiden atau Naib Presiden”.

Azalina pula menyatakan, dia tidak akan bertanding sebagai Ketua Wanita UMNO sebaliknya bersedia mempertimbangkan jawatan lain.

“Puan-puan jangan risau, saya berucap panjang, tetapi tak bertanding Ketua Wanita UMNO, jawatan lain itu saya fikir-fikirkan mahu bertan­ding atau tidak,” katanya dalam Perhimpunan Agung Wanita UMNO kelmarin.

Selain itu, terdapat beberapa pemimpin masih mengintai peluang dan masih belum membuat sebarang pendirian sama ada akan terus mempertahankan kedudukan atau jawatan lain dalam pemilihan parti itu akan datang.

Antaranya Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Noraini Ahmad ketika ditemui masih lagi berteka-teki sama ada akan mengambil tindakan sama seperti dua lagi pemimpin sayap parti yang lain.

“Tunggu dulu, pemilihan belum lagi…fokus Perhimpunan Agung UMNO (dahulu),” katanya. – UTUSAN

 

 

The post Pemimpin UMNO sedia bertanding appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *