MADRID: Penyokong bola sepak Sepanyol, Santiago Sanchez dikabarkan hilang di Iran dalam perjalanan menuju ke Qatar untuk menonton Piala Dunia 2022.

Menurut agensi berita The Associated Press (AP), Sanchez, 41, pergi ke Qatar dengan berjalan kaki dan sentiasa memaklumkan mengenai kedudukan semasa kepada keluarganya.

Bagaimanapun sejak 2 Oktober lalu, iaitu sehari selepas dia menyeberang ke Iran, keluarganya gagal menghubungi Sanchez dan itu menimbulkan kebimbangan.

Sanchez adalah pengembara yang sanggup melintasi 15 negara demi menyaksikan Piala Dunia 2022 yang akan membuka tirai di Qatar pada 20 November.

Dia sentiasa memberitahu mengenai perjalanannya menerusi [email protected]_sanchez_cogedor.

“Kami sangat bimbang, kami tidak boleh berhenti menangis, suami saya dan saya,” kata ibunya, Celia Cogedor yang dipetik kepada AP.

Sanchez sebelum ini menjelaskan bagaimana dia merancang untuk pergi ke Tehran, ibu negara Iran, pada hari berikutnya, di mana sebuah stesen televisyen ingin menemu bualnya.

Langkah seterusnya ialah Bandar Abbas, sebuah pelabuhan di selatan Iran di mana dia akan menaiki bot ke Qatar. Tetapi semua jejaknya hilang walaupun sebelum dia sampai ke Tehran, ibu bapanya berfikir.

Sanchez telah memberi amaran kepada keluarganya sebelum menyeberang ke Iran bahawa komunikasi tidak akan semudah pada bulan-bulan sebelumnya.

“Selepas beberapa hari kami tidak bimbang dia tidak menghantar, ia sepadan dengan apa yang dia katakan. Tetapi selepas 8 atau 9 hari, anak perempuan saya dan rakan terdekatnya … kami sudah mula berfikir bahawa kami perlu melaporkan kehilangannya,” kata ibunya.

The post Peminat Sepanyol hilang ketika jalan kaki untuk tonton Piala Dunia appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *