SELAYANG: Seorang pemuda yang tular dimandikan seperti ‘jenazah’ kerana mencuri tabung masjid, diperintah ke Sekolah Henry Gurney selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majisret di sini kerana mencuri wang tabung surau, dua bulan lalu.

Majistret Nur Hafizah Rajuni memerintahkan Daniel Iskandar, 20, menjalani pemulihan di sekolah itu bermula semalam selepas mengaku bersalah atas pertuduhan yang dikenakan terhadapnya.

Mahkamah berpuas hati agar pemuda berkenaan dihantar ke Sekolah Henry Gurney, Telok Mas, Melaka sehingga berusia 21 tahun selepas meneliti rayuan pihak-pihak termasuk laporan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Tertuduh merupakan pesalah muda dan mahkamah merujuk kepada Seksyen 293(1)(d) Kanun Tatacara Jenayah dan Seksyen 91(1)(f) Akta Kanak-Kanak 2001 di mana tertuduh dihantar ke Sekolah Henry Gurney sehingga mencapai umur 21 tahun,” kata Nur Hafizah.

Mengikut pertuduhan, Daniel didapati mencuri wang sebanyak RM74 daripada tabung milik surau Al Munir Batu 17 Kuang, Rawang pukul 12.44 tengah hari pada 5 Disember 2022.

Berikutan itu pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 10 tahun dan boleh dikenakan denda.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya Wan Nur Iman Wan Ahmad Afzal memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh supaya tidak melakukan kesalahan sama.

Bagaimanapun, peguam Suhaida Mohd. Sobri dari Jabatan Bantuan Guaman (JBG) Selangor yang mewakili Daniel memohon hukuman ringan dengan mengambil kira laporan sosial yang dibacakan oleh wakil JKM selain anak guamnya merupakan pesalah muda serta telah insaf.

“Sebelum ditangkap tertuduh bekerja di bengkel kereta, dan dijaga oleh datuknya. Ibu bapa tertuduh telah bercerai selain tertuduh merupakan anak sulung daripada tiga beradik yang mana salah seorang adalah Orang Kelainan Upaya (OKU),” katanya.

Dalam pada itu, pegawai JKM Mohamad Hanafi Sedi memohon supaya Daniel diperintah dihantar ke sekolah tersebut sehingga mencapai 21 tahun.

Sebelum ini, pada 13 Januari 2022, remaja itu dihukum penjara 10 hari dan didenda RM4,000 kerana mencuri tabung kepunyaan Masjid Al Islahiah dengan mengheret dan menyorokkan tabung di dalam bilik mandi jenazah.

Kesalahan itu dilakukan di Masjid Al Islahiah Kilometer (km) 28 Kuang, Rawang di sini pukul 11.58 malam pada 8 Januari 2022.

Kemudian pada 17 Januari 2022 Mahkamah Tinggi Shah Alam mengenepikan hukuman yang dikenakan Mahkamah Majistret Selayang.

Hakim Datuk Abdul Halim Aman sebaliknya menggantikan kepada hukuman itu kepada khidmat masyarakat selama 120 jam dalam tempoh enam bulan. – UTUSAN

 

The post Pemuda ‘mandi jenazah’ dihantar ke Sekolah Henry Gurney appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *