BAGAN SERAI: Menjelang hari mengundi  Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) esok, para petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sibuk menyiapkan kelengkapan seperti peti undi dan sebagainya untuk proses membuang undi di pusat membuang undi di sini.

Tinjauan Utusan Malaysia di pusat membuang undi di Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Tong Wah di sini hari ini mendapati, seramai 13 petugas SPR sibuk membuat persiapan terakhir sebelum hari mengundi esok.

Mereka menjalankan sesi semakan peralatan dan semakan wajib membabitkan kertas undi, dakwat dan sebagainya. 

Jurucakap Petugas Pilihan Raya di situ, Shahidan Hashim, berkata, seramai 13 petugas SPR ditugas untuk mengendalikan proses mengundi di pusat mengundi itu.

“Petang ini kami menyiapkan segala peralatan bagi kemudahan pengundi yang hadir esok. Pengundi akan datang ke meja petugas bagi membuat semakan sebelum masuk ke tempat membuang undi,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Selain itu, para petugas SPR juga menggantung kain rentang di luar pagar sekolah bagi menandakan sekolah itu menjadi pusat membuang undi untuk Parlimen Bagan Serai (P058) dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Gunung Semanggol (N11).

Pada PRU15, jumlah pengundi di Perak meningkat lebih 11 peratus dengan pertambahan 112,000 pengundi baharu muda, susulan pendaftaran automatik Undi 18. Pertambahan tersebut menjadikan jumlah pengundi berdaftar ketika ini seramai 2.1 juta orang. – UTUSAN 

The post Persediaan akhir sebelum hari mengundi appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *