MANILA: Sebuah pesawat Korean Air Lines yang membawa seramai 173 penumpang dan kru mendarat dengan melebihi landasan lalu terbabas di Lapangan Terbang Antarabangsa Cebu di Filipina tengah malam semalam.

Menurut kenyataan dikeluarkan syarikat penerbangan itu, tiada kecederaan dilaporkan dan semua penumpang sudah dipindahkan dengan selamat.

Pesawat Airbus SE A330 yang terbang dari Seoul ke Cebu cuba mendarat dua kali dalam cuaca buruk sebelum ia melanggar landasan pada percubaan ketiga pada pukul 11.07 malam waktu tempatan.

“Penumpang juga sudah diiringi ke tiga hotel tempatan dan penerbangan alternatif sedang diaturkan.

“Kami sedang mengenal pasti punca kejadian,” kata syarikat penerbangan itu mengenai penerbangan KE361.

Gambar yang tidak disahkan dari tempat kejadian di media sosial menunjukkan kerosakan yang meluas pada pesawat, dengan gear pendaratan kelihatan rosak teruk.

Presiden Korean Air, Keehong Woo mengeluarkan surat permohonan maaf berhubung penerbangan itu di laman web syarikat penerbangan berkenaan dan menyatakan bahawa siasatan menyeluruh akan dilakukan dengan pihak berkuasa penerbangan tempatan serta pihak berkuasa Korea untuk menentukan punca kejadian.

“Kami tetap komited untuk berdiri di belakang janji kami untuk beroperasi dengan selamat dan akan melakukan yang terbaik untuk melaksanakan langkah-langkah untuk mencegahnya berulang,” kata Woo.

Pihak Berkuasa Lapangan Terbang Antarabangsa Mactan-Cebu berkata, landasan itu ditutup sementara sementara menunggu penilaian.

Korean Air tidak mengalami kemalangan maut melibatkan penumpang sejak 1997, menurut Aviation Safety Network, sebuah laman web yang memantau kemalangan penerbangan.

Sebelum ini, syarikat penerbangan itu turut mempunyai rekod keselamatan yang lemah dan pernah meminta bantuan luar daripada Boeing dan Delta Air Lines untuk meningkatkan piawaian keselamatannya. – AP

The post Pesawat Korean Air terbabas ketika mendarat, semua penumpang selamat appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *