TABIAT harian kita daripada pakaian yang dipakai kepada makanan yang dimakan mempunyai jejak tenaga. Ini bermakna setiap daripada kita bertanggungjawab secara langsung terhadap kesan perubahan iklim.

Malah, kesan negatif sudah dilihat seperti banjir yang memusnahkan kepada peningkatan suhu dan perubahan dalam corak cuaca yang tidak pernah dialami sebelum ini. Ringkasnya, masa depan kita kelihatan tidak mapan.

Mengurangkan dan mengubah corak kepenggunaan terhadap alternatif kelestarian akan mengurangkan impak pelepasan gas rumah hijau (GHG) ke atmosfera.

Perkara yang mesti dilaksanakan tanpa membuang masa lagi ialah perubahan segera dan drastik kepada gaya hidup dan minda kita berhubung dengan tabiat penggunaan kita.

Kurangkan dan ubah corak penggunaan ke arah alternatif yang mapan bagi memberi kesan langsung dalam menurunkan pelepasan gas rumah hijau (GHG) yang dibebaskan ke atmosfera kita yang menyebabkan suhu bumi meningkat. Selain itu, kita perlu mencari sumber alternatif untuk menjana tenaga.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Petrosains, Ezarisma Azmi Mohamad berkata, dalam proses untuk melindungi dan memelihara alam semula jadi dan sumbernya, Petrosains memulakan rombakan pusat sainsnya di seluruh negara untuk memasukkan naratif kelestarian dalam kandungan pameran dan untuk menarik pengunjung, terutamanya generasi muda.

Ezarisma Azmi Mohamad

Dengan ini, katanya, pengunjung akan mula memikirkan teknologi dan inovasi masa depan yang boleh dibangunkan dan digunakan untuk menjaga alam sekitar kita.

“Ini sejajar dengan tujuan kami sebagai Inisiatif Pendidikan PETRONAS untuk menyediakan pengalaman pembelajaran yang menyeronokkan hari ini untuk hari esok yang progresif,” katanya.

Bagi memacu inovasi, fasa pertama latihan rombakan Petrosains menampilkan pembukaan semula aktiviti popular di Suria KLCC iaitu Kapsul Tenaga yang menggabungkan naratif baharu yang tertumpu pada peralihan tenaga dan keperluan.

Di mana perjalanan bermula dengan evolusi tamadun manusia dan bagaimana ia sentiasa berkait rapat dengan keperluan yang semakin meningkat untuk tenaga. Perjalanan ini menampilkan pengalaman cahaya, muzik dan elemen multimedia untuk pengalaman yang menyeronokkan.

PERTUNJUKAN sains dan demonstrasi amat menghiburkan di Petrosains

Seterusnya ialah Galeri Kelestarian yang mengambil kira-kira 256.4124 meter persegi di pusat sains Suria KLCC. Galeri ini akan siap secara progresif mulai Januari 2023.

Pameran tersebut akan menampilkan kandungan yang berkaitan dengan mengejar masa depan hijau dengan latar belakang pemeriksaan realiti tentang situasi iklim kita.

Selain itu, pameran itu juga mempamerkan cara untuk mengukur dan mengurangkan pelepasan GHG oleh perniagaan yang lebih besar kepada individu yang melakukan rutin harian dan perkongsian sasaran iklim jangka panjang global.

Pameran direka bentuk dengan cara penjelasan sendiri dan intuitif dengan unsur gamifikasi dan interaktif untuk menjadikan lawatan dan tawaran pendidikan yang tidak dapat dilupakan.

Sebagai contoh, pameran penangkapan dan penyimpanan karbon (CCS) dipaparkan sebagai permainan interaktif Realiti Terimbuh (AR) yang memudahkan idea menyerap karbon daripada atmosfera dan mengubahnya menjadi pelet kalsium karbonat. Permainan ini juga menampilkan kamera yang akan membolehkan pelawat menangkap karbon AR dalam paparan langsung.

Dalam pameran Ekonomi Kitaran yang mentakrifkan proses sebagai bahan aliran berterusan menggunakan konsep penggunaan semula, pembaikan, pembuatan semula dan kitar semula, pengunjung dapat mencabar diri mereka menggunakan sensor gerakan swafoto AR untuk menguji pengetahuan mereka tentang sisa kitar semula yang berkesan.

Syarikat korporat besar sudah memulakan usaha untuk mengurangkan pelepasan GHG seperti menukar loji jana kuasa berasaskan arang batu kepada tenaga boleh diperbaharui dan mengurangkan pelepasan industri.

Pengunjung juga mendapat pencerahan bagaimana untuk mengurangkan pelepasan GHG secara individu dengan cadangan menjimatkan tenaga dengan menggunakan peralatan cekap tenaga.

Selain itu, menggunakan pengangkutan awam, carpooling atau hidup tanpa kereta, membeli barangan runcit tempatan untuk mengecilkan jejak makanan, mengambil makanan berasaskan tumbuhan serta memasak dan makan di rumah.

Petrosains menitikberatkan aktiviti bersama keluarga yang menyeronokkan

Terdapat juga penjejak pengawalan iklim yang mendidik pelawat tentang realiti semasa pemanasan global di mana suhu dijangka meningkat sebanyak 2.7 darjah menjelang 2100 jika kita meneruskan gaya hidup pengguna semasa dan permintaan tenaga yang tidak mampan.

Menyokong pameran naratif kelestarian adalah pertunjukan sains langsung bertema yang dijalankan di pusat sains iaitu Teknologi Digital, Automasi dan Robotik serta Penyelesaian Tenaga Bersih dimana topik berat disampaikan dengan cara yang menarik untuk dihayati oleh pengunjung.

Bayangkan pakaian hari ini diperbuat daripada plastik yang digunakan semalam, memandangkan realiti suram bahawa ia memerlukan lebih daripada 10 tan air untuk menghasilkan sepasang seluar jeans dan fabrik sintetik boleh mengambil masa sehingga lebih 200 tahun untuk reput.

Petrosains berikrar terhadap kemapanan susulan daripada PETRONAS pada 2020 menjadi syarikat minyak dan gas pertama di Asia Tenggara yang mengisytiharkan ikrar ke arah pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050 atau aspirasi NZCE 2050.

PETRONAS mengenal pasti empat kanta kemampanan untuk mencapai NZCE 2050 iaitu penciptaan nilai berterusan, melindungi alam sekitar, impak sosial positif dan tadbir urus bertanggungjawab.

Ini seterusnya sejajar dengan tujuannya untuk menjadi rakan kongsi tenaga dan penyelesaian progresif bagi memperkayakan kehidupan untuk masa depan yang mampan.

PETRONAS mengumumkan laluan NZCE 2050 untuk mempercepat dan memajukan tindakan dan komitmen seluruh kumpulan ke arah mencapai cita-cita masa depan sifar bersih dengan sasaran jangka pendek, sederhana dan panjang untuk meletakkan dunia di landasan yang lebih mampan ketika konglomerat itu meneruskan perniagaan berprestasi.

Sementara itu, usaha penyahkarbonan PETRONAS akan berlabuh pada empat tuil iatu pembakaran dan pembuangan rutin sifar, kecekapan tenaga, elektrifikasi dan CCS untuk mengurangkan pelepasan GHG daripada operasinya. 

Kunjungi Petrosains dan berikrar ke arah kehidupan yang mapan.-UTUSAN

The post Petrosains ke arah sains dan kelestarian appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *