ALOR GAJAH: Kerajaan negeri memilih Kampung Baru Machap Umboo di sini sebagai lokasi Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina 2023 Melaka yang akan diadakan esok.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap Jaya, Ngwe Hee Sem berkata, majlis yang diadakan di dewan besar kampung berkenaan dijangka dihadiri lebih 5,000 tetamu berbilang kaum, agama dan bangsa.

Ujarnya, persiapan rapi telah dilakukan bagi memastikan sambutan berjalan lancar dan meriah memandangkan ia merupakan julung kali diadakan di lokasi luar bandar.

“Kita menjemput orang ramai hadir memeriahkan majlis rumah terbuka yang akan berlangsung bermula pukul 8 hingga 10.30 malam.

“Sudah pasti, tetamu yang hadir akan disaji dengan pelbagai hidangan menarik,” katanya kepada pemberita selepas melawat bazar dan persiapan perayaan Tahun Baharu Cina di lokasi sambutan.

Kampung Baru Machap Umboo dan Kampung Machap Baru mempunyai tarikan tersendiri selepas mendapat jolokan ‘Little Beijing’ meriah sempena sambutan Tahun Baru Cina kali ini.

Suasana berkenaan menarik kedatangan pengunjung untuk melihat keindahan pelbagai hiasan lampu di situ.

Selain tanglung merah berbentuk sfera, terdapat juga tanglung segi empat tepat dipasang bersama lampu berwarna-warni di Jalan Lampu Langit sepanjang lebih 100 meter di Kampung Baru Machap Umboo. – UTUSAN

The post Rumah terbuka Tahun Baru Cina Melaka di Machap Umboo appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *