PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Malaysia mesti menyalurkan semula subsidi pukal yang turut memanfaatkan golongan mahakaya dan konglomerat ke arah menopang atau menyokong kumpulan B40, M40 dan peniaga kecil yang amat terkesan dan memerlukan. 

Perdana Menteri berkata, sebagai contoh, Tenaga Nasional Berhad (TNB) mempunyai hampir 10 juta pengguna tetapi 10 peratus daripada angka itu iaitu satu juta pengguna yang meliputi kumpulan konglomerat menikmati lebih 50 peratus subsidi elektrik.

Justeru tegas beliau, jabatan-jabatan kerajaan mesti merangka serta membangun wahana bersesuaian bagi melaksanakan subsidi bersasar dengan mengambil kira kepentingan pengguna dan industri serta memastikan kelancaran dan keberkesanan pelaksanaan kebijakan ini.

Perkara itu disampaikan Perdana Menteri ketika mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup (NACCOL) Bil. 4 untuk tahun 2022, di sini hari ini.

Pada saat ini kata Perdana Menteri, isu bekalan menjadi tumpuan utama kerajaan kerana kekurangan bekalan akan memberi dampak yang buruk.

“Justeru kerajaan akan mempertimbang untuk meneliti kaedah campur tangan kerajaan di peringkat pengguna.

“Mesyuarat NACCOL membincangkan perkara ini dengan panjang lebar dan beberapa ikhtiar disyorkan dan akan dibentangkan kepada Jemaah Menteri dan Kabinet akan membuat keputusan esok,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Perdana Menteri, sebanyak tiga kertas dibentangkan dalam mesyuarat berkenaan yang mengupas isu, tantangan dan strategi secara bersama oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim serta Kementerian Perladangan dan Komoditi. – UTUSAN

The post Salur semula subsidi pukal golongan mahakaya, konglomerat – PM appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *