JAKARTA: Tular dalam media sosial sebuah video yang menunjukkan sebuah kereta rasmi kerajaan berwarna merah merempuh tiang bangunan secara tidak sengaja. 

Lapor detik.com, kereta rasmi itu didakwa sengaja dirosakkan supaya tuntutan insurans boleh dibuat, walaupun tidak didaftarkan dengan pihak berkuasa pengangkutan.

Ketua Unit Polis Perkhidmatan Awam Padang Panjang, Albert Dewitra dilaporkan menggunakan kereta rasmi berkenaan.

Berikutan kekecohan itu, Datuk Bandar Padang Panjang, Fadly Amran memohon maaf kepada orang ramai yang berasa terganggu dengan video yang tular berkenaan.

Setiausaha Wilayah Padang Panjang, Sonny Budaya Putra berkata, pemandu terbabit dilihat sengaja merosakkan kereta rasmi kerajaan,  BA 35 N yang berkaitan tuntutan insurans supaya kenderaan itu boleh dibaiki sepenuhnya.

Susulan kejadian vandalisme kereta rasmi kerajaan itu, Albert dikatakan dipindahkan tempat kerja.

Kereta tersebut ternyata merupakan salah satu kenderaan rasmi Kerajaan Bandaraya Padang Panjang yang tidak diinsuranskan.

Kenderaan itu tidak diinsuranskan kerana wujud dakwaan berlaku masalah kewangan serantau bagi pengendalian Covid-19 di Kota Padang Panjang.

Pada waktu ini, kereta jenis pikap rasmi yang rosak itu dibawa ke garaj mengikut peraturan yang dikenakan. 

Sementara itu, semua kos pembaikan ditanggung oleh orang yang bertanggungjawab terhadap pengguna kenderaan rasmi iaitu Albert sendiri.

The post Sengaja rempuh tiang demi tuntutan insurans appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *