NIBONG TEBAL: Kementerian Pendidikan (KPM) meningkatkan kesiapsiagaan terutama di negeri berisiko dilanda banjir bagi memastikan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang dijadualkan berlangsung Isnin ini berjalan lancar. 

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, bilik gerakan banjir yang ditubuhkan kini sudah bersedia manakala Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) turut bersiap siaga mendepani sebarang kemungkinan.

Katanya, pelbagai persiapan sudah dibuat terutama di negeri-negeri yang sentiasa, dijangka atau yang telah biasa dilanda banjir.

“Selain itu, kita sudah mengenal pasti sekolah-sekolah yang akan dijadikan pusat peperiksaan dan pusat pemindahan sementara (PPS).

“Kita bekerjasama dengan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) untuk mempersiapkan segala kelengkapan dalam menghadapi bencana ini.

“Bagaimanapun, saya amat berharap mudah-mudahan tidak berlaku banjir supaya anak-anak kita boleh menduduki peperiksaan dengan tenang,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas menghadiri Program Bantuan Awal Persekolahan Kadun Jawi 2023 di Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Nibong Tebal, di sini hari ini.

Terdahulu, KPM dalam kenyataannya memaklumkan seramai 403,637 calon akan menduduki peperiksaan SPM di 3,355 pusat pemeriksaan di seluruh negara bermula 20 Februari hingga 15 Mac ini.

Seramai 131,318 petugas peperiksaan bagi membantu kelancaran proses pengambilan peperiksaan SPM. – UTUSAN

The post SPM: KPM siap siaga hadapi banjir appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *