KUALA TERENGGANU : Aliran trafik di jalan-jalan utama negeri ini dijangka mengalami kesesakan berikutan peningkatan jumlah kenderaan sekali ganda pada musim perayaan Tahun Baharu Cina ini.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Terengganu, Superintenden Ismail Man berkata, sebanyak 240,000 kenderaan dijangka memasuki negeri ini secara berperingkat bermula pada 20 hingga 25 Januari ini.

Menurutnya, kebanyakan pengguna jalan raya itu pulang untuk menyambut Tahun Baharu Cina dan bercuti di negeri ini.

“Kita menganggarkan peningkatan sekali ganda iaitu 40,000 kenderaan sehari akan memasuki Terengganu pada sambutan musim perayaan Tahun Baharu Cina, tahun ini.

“Persiapan telah dilakukan bagi mengurangkan kesesakan tersebut menerusi penugasan 17 pegawai dan 142 anggota polis trafik di seluruh ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Kempen Keselamatan Jalan Raya sempena Tahun Baharu Cina di Pulau Warisan di sini, hari ini.

Kempen tersebut dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Hanafiah Mat.

Ismail berkata, sebanyak 20 kawasan panas yang kerap berlaku kemalangan telah dikenal pasti di seluruh negeri ini.

Jelas beliau, antaranya Jambatan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu; Jalan Sungai Ikan – Felda Belara, Kuala Nerus; Jalan Kuala Terengganu – Kuantan berhampiran Bukit Bauk, Dungun dan Jalan Mak Lagam-Cheneh, Kemaman.

“Lima kawasan panas kesesakan lalu-lintas pula telah dikenalpasti antaranya Jambatan Angkat Kuala Terengganu; Jambatan Marang; Jambatan Jertih, Besut dan Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu berhampiran Permaisuri, Setiu.

“Kita akan melancarkan kesesakan dan berusaha mengurangkan kemalangan di lokasi-lokasi terbabit menerusi pendekatan Op. Payung dan rondaan,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail memberitahu, sebanyak 303 kemalangan dengan enam kematian telah dicatatkan pada Op Selamat 17 yang dilancarkan pada 28 Januari hingga 6 Februari tahun lalu.

“Kebanyakan kemalangan itu berlaku di jalan negeri dan persekutuan dengan hanya 26 kemalangan telah dicatatkan di Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT 2) sepanjang tempoh berkenaan,” ujarnya. – UTUSAN

The post Tahun Baharu Cina: Jumlah kenderaan meningkat sekali ganda appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *