KOTA BHARU: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kelantan menasihatkan orang ramai supaya menangguhkan buat sementara waktu aktiviti perkelahan sehingga tamatnya Monsun Timur Laut (MTL) pada Mac ini. 

Pengarahnya, Zainal Madasin berkata, penangguhan itu bertujuan mengelakkan sebarang kejadian susulan cuaca yang tidak menentu ketika ini. 

“Meskipun pusat peranginan sudah dibuka semasa MTL, namun orang awam dinasihatkan supaya menangguhkan dahulu aktiviti perkelahan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Perbarisan Tahunan JBPM Kelantan di Ibu Pejabat JBPM, Tunjong di sini hari ini. 

Dalam perkembangan, Zainal memberitahu, pihaknya telah mengenal pasti lebih 10 lokasi panas melibatkan kawasan jeram dan lata yang menjadi tumpuan orang ramai di negeri ini berisiko berlaku kejadian kepala air.

Katanya, lokasi tersebut melibatkan Gunung Stong dan Dabong di Kuala Krai selain kawasan berhampiran sungai di Machang, Tanah Merah selain Jeli. 

“Pada masa sama, pegawai dan anggota bomba dari balai di kawasan berdekatan termasuk Pasukan Penyelamat dan Keselamatan Air (SWART) ditempatkan di kawasan tersebut untuk menjalankan pemantauan.

“Pemantauan secara berkala dijalankan di kawasan pusat peranginan dan sungai untuk menasihatkan pengunjung agar segera beredar sekiranya keadaan cuaca yang tidak menentu,” ujarnya.-UTUSAN

The post Tangguhkan aktiviti perkelahan, MTL belum tamat appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *