PETALING JAYA: Tenaga Nasional Berhad (TNB) menggesa pemain tenaga sektor awam dan swasta di seluruh dunia untuk terus melibatkan diri, bekerjasama dan memanfaatkan satu sama lain dengan amalan terbaik dalam perjalanan ke arah masa depan yang mampan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Ir. Baharin Din menegaskan, apabila dunia berubah dengan pantas, tenaga adalah pemacu transformasi terbesar dan pada masa yang sama, dilema antara ekuiti tenaga, keselamatan alam sekitar dan tenaga kekal sebagai cabaran terbesar dalam peralihan tenaga.

“Bagi negara membangun, teras sistem tenaga yang ideal kekal mengimbangi dilema tenaga, di mana akses kepada tenaga mampu milik dan kunci keselamatan bekalan.

“Skala dan kelajuan peralihan tenaga (ET) adalah persoalan ekonomi. Justeru, kami percaya yang mengurus cabaran ini memerlukan peralihan yang beransur-ansur. Kerajaan akan menjadi kunci peralihan ini dengan membantu memperkenalkan skim dan dasar pembiayaan inovatif yang memudahkan peralihan serta mengurangkan risiko,” katanya dalam Sidang Kemuncak ENLIT Europe 2022 di Frankfurt, Jerman. 

ENLIT Europe 2022 yang berlangsung selama tiga hari dan berakhir pada 1 Disember lalu adalah satu perhimpunan pemikiran pemimpin, berwawasan, pegawai atasan dan pakar dalam industri tenaga. 

Sidang kemuncak tersebut membawa lebih 4,000 delegasi organisasi dan pemain industri dari seluruh dunia yang berada dalam perjalanan peralihan tenaga yang sama untuk bekerjasama, berinovasi dan berbincang mengenai isu-isu mendesak dalam sektor tenaga.

Rakyat Malaysia mendapat manfaat daripada tarif elektrik yang paling kompetitif di Asia Tenggara dan Indeks Tempoh Gangguan Purata Sistem (SAIDI) TNB ialah 45 minit yang kini berada setanding dengan negara maju terbaik di dunia.

Bagi TNB, peralihan tenaga mewakili kedua-dua cabaran dan peluang. Cabarannya ialah keperluan untuk beralih pantas kepada dunia karbon rendah sambil memenuhi jangkaan yang semakin meningkat daripada pemegang saham dan pemegang kepentingan TNB.

Beliau berkata, Asean mengiktiraf kesalinghubungan yang kukuh dalam kalangan negara Eropah telah membawa kepada penyampaian beberapa nilai termasuk perkongsian sumber dan menguruskan kebolehubahan tenaga boleh baharu (RE). 

“TNB telah bekerjasama dengan Grid Kuasa Asean serantau untuk mengukuhkan interkoneksi untuk mendapatkan kelebihan yang sama.

“TNB juga berminat untuk meneroka peluang perkongsian dan pelaburan dengan rRakan sejawatan EU untuk menggunakan kenderaan elektrik (EV), memulakan hidrogen dan mengembangkan RE terdesentralisasi,” ujarnya.

Beliau juga menekankan bahawa TNB berminat untuk bertemu dengan pemain industri bekalan elektrik Eropah yang lain untuk meneroka peluang perkongsian dan pelaburan serta menyampaikan penyelesaian ET untuk pertumbuhan perniagaan yang mampan.

Beliau menjelaskan, inisiatif untuk mempercepat agenda kemampanan TNB memulakan peralihan tenaga yang bertanggungjawab dalam empat bidang tumpuan. 

“Inisiatif ini merentasi rantaian nilai elektrik, daripada peralihan penjanaan kuasa kepada sumber yang lebih bersih mempertingkatkan Grid of the Future (GoTF) untuk membolehkan lebih banyak penyelesaian hijau dan memudahkan penyertaan pengguna dalam peralihan tenaga, termasuk melalui penggunaan EV,” ujarnya. – UTUSAN

The post TNB gesa kerjasama global dalam perjalanan ke arah masa depan mampan appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *