PONTIAN: Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan memaklumkan keputusan sama ada jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO dipertandingkan atau tidak pada pemilihan parti akan datang, masih belum dibuat.

Menurut Ahli Parlimen Pontian itu, tiada sebarang ketetapan mengenai perkara itu dibuat Majlis Kerja Tertinggi (MKT), sehingga ke hari ini.

Katanya, perkara itu mungkin diputuskan pada Mesyuarat MKT Khas yang akan diadakan sebelum Perhimpunan Agung UMNO (PAU) berlansung iaitu pada malam 12 Januari nanti.

“Itu (sama ada jawatan Pre­siden dan Timbalan Presiden UMNO dipertandingkan) kita tunggu. Tidak ada sebarang keputusan mengenainya setakat hari ini.

“Kita tunggulah. Januari nanti MKT UMNO ada mesyuarat bulanan seperti biasa dan satu lagi kita ada Mesyuarat Khas MKT yang secara tradisinya akan diadakan pada malam sebelum PAU diadakan.

“Mesyuarat Khas MKT kali ini akan diadakan pada malam 12 Januari sebelum PAU diadakan keesokannya. Malam itu mungkin akan diputuskan mengenai perkara itu,” katanya di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Pontian, di Api-Api, di sini, semalam.

Semalam, Exco Pemuda UMNO, Datuk Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin, dilaporkan berkata, UMNO akan menempah episod hitam sekali lagi jika jawatan presiden dan timbalan presiden parti itu tidak dipertandingkan.

Muhamad Muqharabbin berkata, kedua-dua jawatan berkenaan wajar dipertandingkan dalam pemilihan parti yang dijadualkan berlangsung pada tahun depan.

Pada 8 Disember lalu, UMNO dilaporkan menafikan terdapat sebarang perbincangan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan pada pemilihan parti akan datang.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri Kewangan dan Ahli Parlimen Pontian dilaporkan berkata, isu itu juga langsung tidak berbangkit atau dibincangkan pada Mesyuarat MKT yang diadakan pada 7 Disember lalu. – UTUSAN

The post UMNO belum buat keputusan pertanding jawatan presiden, timbalan appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *