BENTONG: Tujuh penumpang termasuk pemandu sebuah van maut selepas kenderaan dinaiki mereka terbabas ketika menuruni bukit di kilometer 4.8 Jalan Genting Highlands di sini.

Difahamkan, enam penumpang meninggal dunia di tempat kejadian manakala seorang lagi ketika menerima rawatan di sebuah hospital di Kuala Lumpur.

Penolong Pengarah (Operasi) Bomba Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, pusat gerakan operasi bomba Pahang menerima laporan kemalangan itu pada pukul 1.15 petang.

Menurutnya, berdasarkan maklumat awal, terdapat 15 penumpang kesemuanya yang terbabit dalam kemalangan ngeri itu.

MANGSA yang terkorban dalam nahas di Genting Highlands.

“Enam daripadanya maut dalam kemalangan itu akibat tersepit dan mayat mereka berjaya dikeluarkan pegawai dan anggota bomba.

“Kami menggunakan peralatan khas untuk mengeluarkan mangsa termasuk menyelamat yang masih hidup,” katanya dalam kenyataan di sini.

Seramai lima pegawai dan anggota bersama sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Genting Highlands dihantar ke lokasi kejadian sebaik sahaja laporan diterima.

Mengulas lanjut, Ismail berkata, enam mayat mangsa dihantar ke Hospital Bentong untuk bedah siasat.

“Mereka yang selamat dan cedera dihantar ke hospital berhampiran bagi rawatan lanjut. Pasukan ambulans dari Genting Highlands dan hospital berhampiran turut berada di lokasi bagi memberikan bantuan,” katanya.

Terdahulu Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang dalam kenyataan memaklumkan, pasukan bomba bertindak mengeluarkan mangsa yang tersepit dengan menggunakan peralatan penyelamatan.

Mereka yang menaiki van dikatakan kumpulan pelancong dari Pulau Pinang dan selesai mengunjungi Genting Highlands. – UTUSAN

The post Van terbabas ketika turun dari Genting Highlands, mangsa maut meningkat 7 orang appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *