LONDON: Seorang wanita England yang membeli sebungkus strawberi dari sebuah kedai runcit terkejut apabila menemukan seekor cicak tokek eksotik yang turut ‘menumpang’ di dalam bungkusan buah itu selepas dipercayai menempuh perjalanan lebih 4,000 kilometer dari Mesir.

Menurut wanita itu, Nikata Moran, dia membeli sebungkus strawberi dari kedai berhampiran dan menyimpan buah berkenaan di dalam peti sejuk selama lebih dua jam selepas pulang ke rumahnya di Fallowfield di pinggir bandar Manchester.

“Saya mengeluarkan strawberi dari peti sejuk dan melihat ada sesuatu yang bergerak-gerak tetapi mulanya menyangka hanyalah labah-labah.

 “Apabila saya melihat semula, rupanya ada cicak tokek kecil yang masih hidup. Saya sangat terkejut tetapi saya berjaya memasukkannya ke dalam sudu dan memindahkannya ke dalam bekas plastik kerana haiwan itu bergerak terlalu pantas,” katanya. 

Inspektor Persatuan Diraja untuk Pencegahan Kekejaman Terhadap Haiwan (RSPCA), Rachel Henderson dipanggil ke rumah Moran untuk menangkap reptilia kecil kira-kira 2.5 sentimeter itu, yang dipercayai berasal dari Mesir dan telah mengembara jauh bersama strawberi berkenaan.

“Saya menjangka akan disambut dengan sesuatu yang lebih besar tetapi apabila membuka kotak itu, saya perlu melihat dua kali untuk mengesan di mana cicak itu.

“Cicak itu sangat kecil dan saya tidak tahu bagaimana sesuatu yang begitu kecil bertahan hidup untuk sekian lama di dalam  bekas yang tertutup,” kata Henderson.

Cicak tokek itu dilaporkan dibawa ke Pusat Veterinar Ashleigh dipindahkan untuk dibela oleh badan Penyelamat Haiwan Eksotik Reptilia di bandar Ossett di West Yorkshire.

Henderson berkata, haiwan itu berada dalam keadaan sihat dan ekornya yang putus sedang tumbuh semula.-AGENSI

The post Wanita England terkejut cicak eksotik Mesir ‘tumpang’ bekas buah strawberi appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *