KUALA LUMPUR: Penyanyi veteran, Zaiton Sameon, 66, berharap status Orang Kelainan Upaya (OKU) kategori fizikal yang diterima dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Wilayah Persekutuan, memberi sinar baharu dalam kehidupannya.

Zaiton yang popular dengan lagu Menaruh Harapan berkata, pemberian status tersebut membolehkan dia layak memohon untuk menduduki rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di sekitar Kuala Lumpur.

“Saya kini menyewa di Ampang dan terikat dengan bayaran RM800 sebulan. Bagaimanapun, saya sering lewat melunaskan bayaran kerana masalah kewangan.

“Saya tidak mempunyai pendapatan tetap, selain tawaran menyanyi yang semakin berkurangan. Sebelum ini, saya pernah memohon bantuan perumahan PPR, tetapi ditolak atas alasan tiada pendapatan tetap.

“Alhamdulillah, status OKU ini melayakkan saya untuk mendapat bantuan tersebut,” katanya selepas majlis penyerahan kad OKU  yang turut dihadiri Pengarah, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Che Samsu Zuki Che Noh, petang tadi.

Zaiton layak menerima status OKU kategori fizikal selepas disahkan mengalami trauma kecederaan otak oleh pihak hospital berikutan kemalangan ngeri yang hampir meragut nyawanya pada 1990. Anaknya, Azirwan Abu Bakar bagaimanapun, terkorban dalam nahas tersebut.

Penyanyi itu juga memaklumkan, status tersebut memudahkannya untuk menjalani kehidupan yang selama ini serba kekurangan kerana tiada tempat bergantung.

“Saya tidak punya siapa-siapa dan hanya bergantung harap kepada anak angkat, Che Sikah Ismail yang menggalas tanggungjawab menjaga saya.

“Lega dengan pemberian status ini kerana sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban yang saya tanggung selama ini,” katanya.

Sementara itu, Che Samsu memaklumkan, pemberian status tersebut berdasarkan pengesahan pihak hospital tentang keadaan penyanyi itu selepas pemeriksaan kesihatan dibuat.

“Pihak hospital mengesahkan, Zaiton layak menerima status tersebut selepas pemeriksaan kesihatan ke atasnya dilakukan,” katanya.

The post Zaiton Sameon kini OKU, layak mohon bantuan perumahan appeared first on Utusan Malaysia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *